BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elrontotta a piaci hangulatot a Fed

Nem tett jót a piacoknak az amerikai Fed tegnapi bejelentése, amelyben az amerikai jegybank közölte, hogy a monetáris lazítás egyik alternatív módszerét újra előveszi; a gazdaság élénkítése miatt augusztus közepétől hosszú lejáratú állampapírok vásárlásába kezd.

Emellett a Fed a korábban vártnál gyengébb amerikai gazdasági kilátásokra is felhívta a figyelmet, más szakértők pedig deflációs kockázatokra figyelmeztetnek. Mindezek nyomán szinte óráról órára lehet érzékelni a kockázatkerülés erősödését szerte a világon. A reggeli órákban különösen az ázsiai tőzsdék jelezték érzékenyen a változásokat.

A kockázatkerülés jeleként a dollár tegnap este óta jelentősen erősödött az euróval szemben, és ma reggel már az 1,30-as szintet közelíti, noha este még 1,32 felett is járt a kurzus.

A változó nemzetközi hangulat mára forint árfolyamát is erősen befolyásolta. Bár már tegnap délután gyengülni kezdett a hazai deviza, a ma reggeli 280 forint fölötti euróárfolyam 2-3 forinttal magasabb a tegnap reggelinél. Az euró árfolyama 281 forint fölé is benézett. A dollárért ma negyed tízkor 215,17, a svájci frankért 202,69 forintot kértek, szemben a tegnap reggeli 211,08 és 200,24 forinttal.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 297,24 pontos csökkenéssel, 22 241,29 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest ez 1,32 százalékos gyengülés. A nap folyamán az esés folytatódhat, és immár nem csak az OTP, de a többi részvény is követheti a trendet. Egy órával a nyitás után valamennyi vezető részvény mínuszban állt: az OTP mínusz 2,15, a Mol mínusz 2,20, az MTelekom mínusz 1,19 százalékon. A gyógyszergyári papírok valamivel még az egy százalék alatti negatív tartományban mozogtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.