BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlón a forint: történelmi mélypontra süllyedt a frankkal szemben

Az elmúlt napokban jelentősen gyengült a hazai deviza az euróval és a frankkal szemben, ma folytatódott a tendencia. A svájci frankkal szemben átlépte a 219-es szintet is a hazai fizetőeszköz.

A frank 219,095 forintot ért fél három körül, és ha a jelenlegi árfolyamon zárná a napot, az történelmi mélypontnak számítana a magyar fizetőeszköznek, ezt mutatja a következő grafikon. A frank 218,7-218,9 forint körül mozog jelenleg.

A chatron látható, hogy délután elérte a napi leggyengébb árfolyamát a magyar deviza a frankkal szemben, a délelőtti esési hullámban nem lépte át a 219-es szintet, délutánra nagyobb esély van rá.

A régiós devizák erősödni tudtak az euróval szemben, vagy tartani az árfolyamot, a forint a délelőtti elszakadás óta nem tudott visszakapaszkodni a régióhoz, az ábrán délután újabb elszakadás, gyengülési hullám figyelhető meg.

A dollár 225,5 forintba kerül, a gyengülés az összes vezető devizával szemben folytatódott a nap folyamán.

A nap az euró erősödésével kezdődött a dollárral szemben, de a zöldhasú visszaerősödött a nyitási szint környékére, jelenleg 1,261 dollár az euró ára.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Bloomberg arról számolt be tegnap, hogy a magyar deviza az elmúlt 5 napban a világ legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze lett.

A feltételezést alátámasztja, hogy tegnap délután az NGM úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ezután a forint visszaerősödött a nyitási szint környékére. Ma délelőtt az NGM közleménye terelte Magyarországra a nemzetközi sajtó figyelmét, melyben az áll, hogy nem cél az újabb IMF-megállapodás. A forint esésnek indult.

„Az IMF-védőháló nélkül az árfolyam-ingadozás megnő, így a mostani kamatszint mellett kevésbé lesz vonzó a forint a befektetők számára” – állítja Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, aki szerint nincs kizárva, hogy az idén még 300 forint fölötti euróval is szembesülhetünk. Tegnap és tegnapelőtt mindenesetre a kereskedők zöme a forint esésére spekulált, a világ likvid devizái közül a forintnál volt a legmagasabb a vételi és eladási opciók közötti árkülönbség, vagyis a mi fizetőeszközünk esésére pozicionálták magukat a leginkább az opciós piaci szereplők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.