BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az igazi félelem továbbra is jelen van a piacon

Az európai banki stressztesztekkel kapcsolatos kétségek, és az ebből eredő félelem várhatóan a Wall Streetet is mínuszba kényszeríti.

A Wall Street Journal mai elemzése rámutatott, hogy a bankok a stresszteszten nem számoltak be a kockázatos állampapírjaikról. A stresszteszt hitelességét eddig is megkérdőjelezték, de „csak” olyan aggályok merültek fel, hogy nem volt elég szigorú a teszt.
A tesztben a 91 legnagyobb európai bank vett részt, melyben ki kellett mutatniuk a március 31-ei állampapír-állományukat is. A banki stresszteszten 7 bank bukott meg. A bankok nem mutatták be teljes portfóliójukat, így a piac torz képest kaphatott pénzintézetek állapotáról, államadósság-állományáról.

Ezzel párhuzamosan a német bankszövetség közölte, hogy a Bázel-III néven ismert új szabályozás bevezetése 105 milliárd eurós pluszforrást igényel tőlük.

A híreket követően zuhant az euró a dollárral, és a jennel szemben, csakúgy, mint a forint az euróval, és a svájci frankkal szemben.

A Knight Equity Markets elemzője, Peter Kenny a Reutersnek úgy fogalmazott : továbbra is jelen van a félelem a piacon, mivel a makroadatokból az is kiolvasható, hogy "W" alakú recesszió elé nézünk. A befektetők egy ideig úgy döntöttek, hogy nem vesznek tudomást erről, de ez a félelem nem tűnt el, és minden alkalommal teret nyer, amikor a börzék elbizonytalanodnak.

A Wall Street ezért a várakozások szerint mínuszban nyit ma, a folyamatot előrejelzi, hogy az amerikai bankok részvényei veszítettek értékükből. A Dow Jones jelenleg is több mint 35 pontos mínuszban van, csakúgy, mint a Nasdaq és az S&P.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.