BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EKB: A bankok biztonságosabbak lesznek, de mégsem

Az Európai Központi Bank (EKB) arra figyelmeztet, hogy bár a bankok a válságot követően biztonságosabbá váltak, a megemelkedett finanszírozási költségek egyes pénzintézeteket ismét a magasabb kockázatvállalás irányába terelnek.

Az EKB ma közzétette, éves banki jelentése szerint az új tőke- és likviditási szabályoknak köszönhetően a bankok biztonságosabban működnek, de a pénzintézetek profitja csökken, és az ügyfelekért folytatott éles versenyben sokan veszíteni fognak. A korlátozott források, és a növekvő kereslet együttes eredménye nem csak a haszon csökkenése, de a bankok kockázatvállalásának növekedése lehet – idézi az elemzést a Financial Times.

Az EKB szerint a diverzifikált bankok stabilabbak, ugyanakkor a Bázel III néven ismert új, globális pénzügyi szabályrendszer éppen a diverzifikáció ellenében hathat, hiszen korlátozza azoknak a bankokhoz kötődő pénzügyi intézményeknek a számát, amelyekre a pénzintézetek a tőkemegfelelés érdekében támaszkodhatnak.

A Bázel III követelményeit szeptember közepén véglegesítették. A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) bejelentése szerint a kötelező tőketartalék rátát 7 százalékra emelik, a biztonsági buffer 2,5 százalékos, az utóbbit kiegészítő "anticiklikus buffer" 0-2,5 százalékos lesz. A Bázel III-as szabályok 2013 és 2015 januárja között lépnek hatályba, a biztonsági buffert csak 2016-2019 januárja között vezetik be.

A Bundesbank elemzése szerint mintegy 50 milliárd euró friss tőkére lesz szüksége a tíz legnagyobb német banknak ahhoz, hogy megfeleljen a szabályoknak. A német bankmentő alap vezetője szerint a teljes német bankágazatnak mintegy 200 milliárd euró pótlólagos tőkére lesz szüksége az új szabályozás miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.