BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Véreznek a magyar devizahitelesek

Chris Bryant a Financial Times blogján úgy fogalmaz: azok, akik a válság előtt vettek fel devizahitelt, alaposan megtanulhatták, mint jelent a piaci ingadozás.

Bryant "Hungary: borrowers bledding as forint falls" című cikkében emlékeztet arra, hogy a magyarországi lakossági-, és üzleti hitelek 70 százaléka deviza alapú, és ennek többségét a frankhitelek adják. A kölcsönök jó részét 160-170 forintos árfolyam mellett vették fel, de mostanra a forint rekord mélységbe csúszott, és egy svájci frank ára a 226 forintot is elérte.

Az FT bloggere idézi a Citigroup mai elemzői kommentárját, amely szerint a hiteleik törlesztésére nem képes ügyfelek aránya megkétszereződhet a következő hónapokban. A lakossági hitelek 20 százaléka áll jelenleg 30-90 napos késedelemben. A Citi a jelenlegi, 8,1 százalékos nemfizetési arány megduplázódását sem tartja valószínűtlennek.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Bryant hozzáteszi, hogy a forint gyengülését nem csak a külső tényezők, így a frank erősödése okozza. Belülről is eladási nyomás érzékelhető, miután Orbán Viktor tegnap megerősítette, hogy nem tart szükségesnek egy újabb IMF-hitelt. Az elemző megjegyzi, hogy a választások előtt nem várható változás a kormány hozzáállásában, holott a miniszterelnök éppen azzal segíthetné legjobban a devizahiteleseket, ha megújítani a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.