BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanórepülésben az euró

Az euró gyengült kedden a dollárral szembeni háromhetes csúcs elérése után, mert újabb aggodalmak támadtak az európai bankszektor körül, és ez a befektetőket a kockázatok csökkentésére késztette.

Az euró 0,6 százalékkal gyengült az előző naphoz képest és1,2797 dollárral jegyezték. Az uniós közös valutára azért is nyomás nehezedett, mert a német bankszövetség hétfőn közölte, Németország tíz legnagyobb bankjának vélhetően 105 milliárd euró összegű további tőkére lesz szüksége a Bázel III szabályrendszer bevezetése miatt.

"Aki túl messzire megy, az kockára teszi a gazdaság felépülését, és a munkaerőpiacon tapasztalt pozitív fejleményeket – olvasható Hans-Joachim Massenbergnek, a bankszövetség elnökhelyettesének nyilatkozatában. Franz-Christoph Zeitler, a Bundesbank bankfelügyeletének vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeintungnak nyilatkozva úgy fogalmazott: minél nagyobb egy pénzintézet, annál hosszabb időt kell hagyni számára a szabályok bevezetésére, hogy ne érje sokk a szektort.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Az euró a jennel szemben is 0,6 százalékkal gyengült, és 107,65 jennel jegyezték, noha még mindig a kilencéves 105,44 jenes mélypont felett van, amelyet augusztus végén már elért. Az euró még a svájci frankkal szemben is 0,8 százalékkal gyengült, 1,2925 frankra, és az augusztus 31-én elért 1,2850 frankos történelmi mélypont felé kúszik.

A Reutersnek nyilatkozó elemző szerint a múlt heti, vártnál kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adatok nem bizonyultak elegendőnek a kedvező piaci hangulat fenntartására. Tsutomu Soma, az Okasan Securities menedzsere úgy látja: az eurózóna sorsával kapcsolatos aggodalmak ismét fokozódnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.