BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éljen az erős dollár, avagy újrakezdődik a mantrázás

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem fogja leértékelni a dollárt azért, hogy exportelőnyhöz jusson.

"Mindenkinek meg kell értenie, hogy sem az Egyesült Államok, sem egyetlen más ország nem gyengítheti a valutáját azért, hogy a gazdasága versenyképesebb legyen" – mondta Timothy Geithner a Szilícium-völgy üzletembereinek.

Geithner a 20 gazdag és feltörekvő ország pénzügyi vezetőinek a hét végén Dél-Koreában tartandó értekezlete előtt beszélt, ahol várhatólag központi téma lesz a kínai és az amerikai valuta értékelése körül támadt növekvő feszültség. Kérdésre válaszolva Geithner hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak "keményen kell dolgoznia azért, hogy megőrizze az erős dollárba vetett bizalmat."

A Reuters emlékeztet arra, hogy Geithner általában nem nyilatkozik az árfolyam politikáról, így eddig nem is kezdte el az "erős dollár mantrát" – ez a kifejezés egyébként az ő segítségével került be a köztudatba a kilencvenes években. Pénteken a dollár tízhavi mélypontra zuhant a legfontosabb valutákat gyűjtő kosárral szemben és tizenöt éves negatív rekordot döntött a jennel szemben. A fejlődő államok már kifogásolták, hogy a Fed pénznyomtatásnak gúnyolt mennyiségi könnyítési politikája gyengíti a dollárt, miközben elősegíti, hogy több pénz áramoljon a fejlődő országokba és erősödjön ezeknek a valutáknak az árfolyama.

Eközben folyik az árfolyamcsata Kína és az Egyesült Államok között, Washington továbbra is kitart amellett, hogy a jüan árfolyamának emelkednie kell, mert a jelenlegi, nyomott árfolyam indokolatlan kereskedelmi előnyt jelent a kínai exportőrök számára. Geithner ugyanakkor eddig diplomatikusan kezelte az ügyet, pénteken tagadta, hogy létezne egy jelentés, amely szerint Peking manipulálja az árfolyamot. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: a G20 keretébe szeretne többoldalú megoldást találni a problémára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.