BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír a devizahiteleseknek - Közel a 200-as határ

Jó erőben kezdte a hetet a forint, kismértékben, ugyan de erősödött a hazai fizetőeszköz minden vezető devizával szemben. Ezt az erősödést a deficitcélok hitelessé válása támogatja, azonban a Raiifeisen Bank szakértői szerint tovább erősödhet a svájci frank és újabb árfolyamcsúcsokat regisztrálhatunk.

Hétfő délelőtt 273,23 forintot kértek egy uniós devizáért a bankközi devizapiacon, ami erősödést jelent a péntek késő esti 274,73 forintos árfolyamnál. A devizahiteleseket leginkább sújtó alpesi deviza árfolyama 200,7 forinton állt, ami minimális erősödésnek vehető a reggeli 200,89 forintos szinténl.

A friss tőzsdei és devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A hétvégi G20 értekezlet nem foglalkozott érdemben a főbb valuták egymásközi viszonyával. Így délelőtt már 1,405 körüli árfolyamon mozog a dollár euróval szembeni jegyzése, pénteken ez az arány még 1,395-nál járt. Azonban a hazai deviza erősödött az amerikai fizetőeszközzel szemben és 194,4 forintos árfolyamon kereskednek a valutával, szemben a pénteki 196,9 forintos szinttel.

Tartósan erős marad a svájci frank árfolyama, sőt a deviza további drágulása is várható – vélekedik Kovács Mátyás, Raiifeisen Bank elemzője. Szerinte ugyanis több tényező is erősíti a frankot. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az ország gazdasága alacsony infláció és jelentős külkereskedelmi többlet mellett gyorsan fejlődik. Ezért a svájci jegybank számos más ország központi bankjával ellentétben nem vesz részt a devizaháborúban és sem intervencióval nem gyengíti a frankot az export növelése érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.