BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új testülethez új bank?

A választások után ismét élénkülhet a küzdelem az önkormányzati ügyfelekért

A választásokra való tekintettel az idén alig történt mozgás az önkormányzati banki piacon, ám az új testületek felállását követően, 2011 első hónapjaira kissé élénkülhet az ügyfelekért folytatott verseny, és nőhet a kiírt pályázatok száma – vélik az üzletágban aktívabb piaci szereplők.

Az önkormányzati banki piac egyre kívánatosabb területnek tűnik a többi üzletághoz képest, hiszen – bár az ő pénzügyi helyzetük is romlik – a települések fizetési fegyelme jó, és finanszírozási igényük jelentősen nőtt az első fél évben. (A pénzügyi felügyelet adatai szerint a szektornál lévő hitelek állománya ez év első hat hónapjában 14,1 százalékkal, 427 milliárd forintra bővült.)

A piacon változatlanul domináns szerepet játszó, még most is több mint kétezer önkormányzat számláját vezető OTP Bank úgy tapasztalta, hogy – az önkormányzatok gazdálkodási nehézségeinek növekedése miatt – az utóbbi időben megnőtt a működési célra felvett, éven belüli lejáratú likviditási hitelek iránti kereslet. Ugyanakkor nem mérséklődött a fejlesztési kölcsönök iránti igény sem, mert választási évben megugrik az önkormányzatok beruházási aktivitása is. Szintén a választásokhoz kapcsolódó több évtizedes tapasztalat, hogy a voksolás évében csökken a kiírt önkormányzati számlavezetési pályázatok száma. Az OTP Bank ezért arra számít, hogy – a korábbi ciklusokhoz hasonlóan – az új testülete a megalakulásával kapcsolatos feladatok elvégzése, valamint az önkormányzat gazdasági helyzetének és működési körülményeinek feltérképezése után, jövőre döntenek arról, szeretnének-e pályázatot kiírni az önkormányzat számlavezetésére.
A takarékszövetkezetek 750, jellemzően kisebb helyhatóság számláját vezetik, az önkormányzati betétek pedig 16,9 milliárd forintot jelentenek az integrációnak. „A takarékok szeretnék még szorosabbra fűzni kapcsolatukat az önkormányzatokkal, a hitelek minőségét vizsgálva ugyanis kiderült, azok portfólióinak jobb a minősége, mint bármely más hitelé” – mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója. Az általa elmondottakat alátámasztja, hogy az önkormányzatoknál a hiteleken történt értékvesztés a tizedét sem teszi ki az átlagosnak, még az első félévi, erős növekedés után is alig haladta meg a kétmilliárd forintot. Az ügyvezető szerint a helyhatósá-
gok adósi stabilitása többek között annak is köszönhető, hogy pénzügyi problémáik megoldására olyan lehetőségeik vannak, amelyek a vállalatoknak és a magánszemélyeknek nincsenek.
Az önkormányzatokkal – tette hozzá az OTSZ ügyvezetője – a takarékok azért is igyekszenek szorosabbra fűzni a kapcsolataikat, mert szerintük kimutatható, hogy ahol a helyi takarékfiókba tevődik át az önkormányzati számlavezetés, ott jelentősen megnő a lakossági betétállomány és a fiók pénzforgalma is. Az pedig az önkormányzati adóbevétel növekedését vonzza maga után, valamint a helyi pénzügyi teljesítés miatt nő a pénzforgalom gyorsasága. Ezért ősszel erős kampányt indítanak további számlavezetési lehetőségek megszerzéséért.

A Raiffeisen Bank mintegy 160 önkormányzat számláját vezeti, köztük megyei önkormányzatok, megyei jogú városok, nagyobb városok és községek kontóját is. A banknál az ügyfelek száma és a betétállományuk összege az utóbbi egy évben nem változott érdemben. Ugyanakkor azt tapasztalták, az Európai Unió által támogatott programoknak köszönhetően – ugyan gyengülő ütemben, de – tovább emelkedik a finanszírozási szükséglet, illetve egyre nő az igény a bonyolultabb finanszírozási struktúrák iránt. Emellett azt is érzékelték, hogy a gazdasági válság hatása az iparűzési adóbevételek csökkenésében erőteljesebben jelent meg, ez néhány önkormányzatnál a későbbiekben fizetési nehézségeket okozhat.

A K&H Bank 78 helyhatóság számláját vezeti, azok hitelei 78 milliárd forintot, betéteik pedig 34 milliárdot tettek ki. A hitelintézet szintén úgy látja, az uniós támogatások elnyerése érdekében felerősödött a hosszú lejáratú források iránti igény. A bank azt tapasztalta, hogy az előző választási ciklusoktól eltérően a beruházási hiteligények nem zárultak le a választást megelőző évben, hanem folyamatosan jelentkeztek akár választási időszakon átnyúló bírálati periódussal is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.