BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szárnyal az arany és az ezüst

A befektetési piacok könyörtelen racionalitással száguldanak az inflálódó pénzeszközöktől, és részvényekre, nyersanyagokra, többek között nemesfémekre cserélik a devizáikat – írja az aranypiac.hu.

Új történelmi csúcsot, 1 421 dollárt ért el múlt héten az arany árfolyama, a Londoni Nemesfémpiacon. A rekordot azonban nem tudta megőrizni és 1 388,5 dollárig korrigált vissza az unciaár.

Míg csupán a múlt hétre tekintve csupán 0,5 százalékos erősödést jelent, az év elejéhez viszonyítva pontosan 300 dolláros, az az 2768 százalékos emelkedést jelent. Forintban számítva a dollár erősödése miatt 6,7 százalékos múlt heti pluszt láthatunk, az év eleje óta pedig 204 ezerről 281 ezer forintig, már 37,45 százalékos növekedést produkált az árfolyam.

Az Egyesült Államok monetáris politikája, az európai államadósságok vagy a Világban elnöke, Robert B. Zoellick javaslata egy új aranystandard rendszer felállítására, mind olyan okok lehetnek, melyek az arany aktuális árfolyamának növekedését okozzák.

Az arany technikai elemzése 1 421 dollárnál igen erős ellenállást mutat, amit nehéz lesz az árfolyamnak átszakítani. Ezzel szemben az 1 380-as szinteknél húzódó támaszt, amely már többször is bizonyított sem szabad alábecsülni. Amennyiben ez a támasz a korrekció folyamán mégis elesne, úgy az aktuálisan iránymutató rövidtávú trendcsatorna alsó határáig, 1.350 dollárig is eshet a jegyzés. Annak kicsi a valószínűsége, hogy 1 350 dollár alá essen most az árfolyam, ami ugyan egyelőre megtörné a rövidtávon emelkedő trendet, de az átfogó hossz még ekkor sem látszana veszélyben.

A legvalószínűbb jövőkép szerint 2011 első negyedévéig még több új rekordot is fogunk látni az aranynál, de mindeközben masszív kiigazításokra is érdemes felkészülni.

Az ezüst jelenleg még az aranynál is fényesebben ragyog. Az év eleje óta dollárban számolva 16,99-ről már 26,79-re, unciánként 57,6 százalékot hízott az arany kistestvérének kurzusa. A legutóbbi emelkedési hullám 23,05-ről indult és pihenőt sem tartva nyargalt a kurzus még az aranyénál is vadabbul.

A gyakorlatilag „elszállt” árfolyam légüres térben lebeg, támaszt egyelőre csak az egyre inkább szétnyíló rövidtávú trendcsatorna alsó határvonala nyújt. A kinyíló trendcsatorna a spekulánsoknak köszönhető, és növekvő volatilitást sejtet a jövőre nézve. Amennyiben 26 dollár környéken sikerül stabilizálódnia és padlót képeznie az árfolyamnak, úgy egy újabb árfolyamugrás válna lehetségessé, ellenkező esetben a 24,40-es szintekre is visszatérhet most a jegyzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.