BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Égben a kötvényhozamok

Rekordszintre emelkedtek az államkötvények hozamai: kedden például háromszázalékos lélektani határ felé nőtt a tízéves német papíroké. Az elemzők szerint az amerikai adócsökkentési program meghosszabbítása és az európai országok adósságproblémáival kapcsolatos bizonytalanságok fokozódása okozza az emelkedést.

A befektetők ugyanis egyre kockázatosabbnak tartják Írország és több más állam kötvényeinek megvásárlását. Az utóbbi napokban megerősödött kínálatot az sem tudta semlegesíteni, hogy Amerikában és Európában is tovább folytatódnak a jegybankok kötvényvásárlási programjai: ezt mindkét központi intézmény vezetője igyekezett megerősíteni.

A jövő viszont attól függ, hogy sikerül-e az alacsony jegybanki alapkamattal, a kötvényvásárlási programmal és az adócsökkentéssel felgyorsítani az USA gazdaságát. Sikeres élénkítés esetén ugyanis felerősödhetnek az inflációs várakozások és magasak maradhatnak a hozamok. Az élénkülés elmaradásakor azonban ismét a kötvények felé fordulhat a befektetők érdeklődése, és ez növelheti az értéküket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.