BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés: a forintot nem tudta megütni az EKB!

A forint erősödött a bankközi devizapiacon az euróval szemben délután. Meglepő lehet a tendencia, a régió többi devizája stagnálást mutatott.

Az Európai Központi Bank kamatdöntése után nagy ingadozás kezdődött a devizapiacon. Jean-Claude Trichet kedvező képet festett a makrogazdasági folyamatokról, azonban az EKB nem jelentett be kötvényvásárlási programot, mellyel a PIIGS (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) állampapír-piacait stabilizálná.

Az euró zuhanni kezdett, de az 1,31-es szint viszonylag stabil támasznak mutatkozott a svájci frankkal és az amerikai dollárral szemben. A gyengülési hullám 1,317-ről kezdődött a frank ellenében, a dollár tekintetében 1,38 körüli szintről.

A forint 278,7- es árfolyamról 279,88-ig zuhant az euróval szemben az EKB elnökének szavai után. A kurzus stabilizálódott rövid idő alatt, és 277,7-re kapaszkodott vissza. A régiós devizák nem tudtak a forinttal együtt erősödni, az euróval szemben stagnálást mutatnak napon belül, míg a hazai deviza 0,8 százalékos erősödésben van.

A forint teljesítménye meglepő: a politikai bizonytalanságok gyengíthették az elmúlt néhány napban a forint árfolyamát, de elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat határozta meg a devizapiaci folyamatokat.

A jegybank kamatemelése hétfőn meglephette a piacokat, s nemzetközi elemzők azt emelték ki, hogy a monetáris és fiskális politikai döntéshozók között nincs összhang.

Az eurózóna adósságválságának nyomása a hazai piacokra is hatást gyakorol, a kötvényhozamok emelkedésében jelentős hatása lehet annak, hogy nem látszik az adósságválság vége. A Reuters által megkérdezett 50 elemzőből 34 úgy gondolta, hogy Írország után Portugália is nemzetközi segítségre szorulhat.

Az euró árfolyamát nagy volatilitás jellemzi. A tagországokat nem segíti, hogy a közös válságkezelési mechanizmus Németország által preferált javaslatában az áll: a befektetők elveszíthetik kötvényeiket, ha egy ország adósságának átstrukturálására kerülne sor.

Ha megnyugszanak a piacok, akkor a froint frankkal szembeni árfolyama is kedvezően alakulhat, de ha az adósságválság mélyül, az euró tovább gyengülhet a bankközi devizapiacon, melynek hatására a frank újra 220 forint közelébe kerülhet.

A hazai fundamentumok azonban viszonylag kedvezőek jelenleg: Magyarország 2011-ben tartja a 3 százalék alatti deficitcélt, melyet a Magyar Nemzeti Bank szerdai inflációs jelentésében megerősített. Az MNB szerint 2012-ben némi kiigazításra lehet szükség, hogy akkor is a maastrichti deficitcél alatt legyen a hiány, jelenleg 3,1 százalékra prognosztizálják a GDP százalékában.

A nemzetközi hangulat azonban mindvégig meghatározó. Láthattuk, romlás esetén a forint is gyengül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.