BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizában nyújtott hitelre sem jegyezhető be zálogjog

A devizában nyújtott hitelekre sem jegyezhető be zálogjog, annak ellenére, hogy több cikk is erről adott hírt a napokban – állítják a Lombard Lízing szakértői. A téves értelmezésre – írja a cégcsoport közleménye – a január elsejétől hatályos, módosított ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénynek a korábbitól eltérő szövegezése adott okot: e szerint nem jegyezhető be zálogjog olyan ingatlanra, amelyre a természetes személy devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett kölcsönszerződése alapján kapott hitelt.

„A két szöveg eltéréséből vonták le többen azt a hibás következtetést, hogy devizában nyújtott és devizában törlesztett hiteleknél be lehet jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba a zálogjogot. Ez azonban azért nem igaz, mivel nem módosították a Ptk. augusztus 14-től hatályos vonatkozó rendelkezéseit, amelyek szerint természetes személy devizában nyilvántartott vagy nyújtott (devizaalapú) kölcsönszerződéséből keletkező hitelezői követelés biztosítására, természetes személy tulajdonában álló ingatlanra nem állapítható meg jelzálogjog” – hangsúlyozta Boros Ildikó, a Lombard Lízing csoport jogi igazgatója.

Hozzátette: a Ptk. értelmében tehát továbbra is semmis mind a tisztán devizás, mind a devizaalapú kölcsönre alapított jelzálogjog. Emellett – mutatott rá – arra sem lehet hivatkozni, hogy ha két olyan törvény van érvényben, amely eltérően szabályozza a devizahitelek tilalmát, akkor a megengedőbbet kell érvényesnek tekinteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.