BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megy a személyi hitel

Stabilizálódott az érdeklődés a kizárólag jövedelemfedezetű kölcsönök iránt.

A 2009-ben tapasztalt csökkenés után tavaly stabilizálódott az ingatlanfedezet nélkül kínált, forintalapú személyi kölcsönök iránti igény, és a visszafogott hitelkereslet ellenére havi 9 milliárd forintos szint körül alakult a folyósításuk.

Igaz, a forintban denominált kölcsönök stabil új kihelyezéseihez az is hozzájárult, hogy a devizaalapú hitelek gyakorlatilag eltűntek a piacról: bár még akadnak piaci szereplők, akik kínálnak euróalapú változatokat, ezekből 2010 utolsó hónapjaiban már nem történt értékelhető új folyósítás.

Akciós ajánlatokból pedig nincs hiány a piacon: a területen komolyabb mértékben érdekelt hitelintézetek többnyire alacsonyabb induló kamatot, illetve kiegészítő biztosításokat kínálnak a konstrukcióikhoz.

A futamidő első 12 hónapjában 2 százalékponttal alacsonyabb kamattal és 32,27 százalékos teljes hiteldíjmutatóval kínálja személyi kölcsönét január 17. és február 27. között az OTP Bank. A hitel összege 100 ezertől 5 millió forintig, de legfeljebb az adós havi jövedelmének tízszereséig terjedhet, futamideje 12 és 84 hónap között lehet.

Mindössze két munkanap alatt elérhető az MKB Bank legalább 300 ezer, legfeljebb 5 millió forint összegű, 12 és 60 hónap közötti futamidejű személyi hitele. A kölcsön összegét befolyásolja továbbá az adósminősítés eredménye. Ehhez a hitelhez csoportos hitelfedezeti életbiztosítás kapcsolódik, amelynek díját az MKB Bank állja.

Egy évtől akár nyolc évig is terjedhet az Erste Bank személyi kölcsöne, amelynek összege legfeljebb 5 millió forint lehet. A hitel feltétele, hogy az igénylőnek legyen állandó lakhelye, telefonos elérhetősége és legalább nettó 70 ezer forint jövedelme vagy nyugdíja. Az alkalmazottaktól elvárják még a hathavi folyamatos munkaviszonyt a kérelmezéskori munkahelyen, valamint mindenkitől egy legalább két hónapja bármely magyarországi banknál aktívan használt bankszámlát, azonkívül azt, hogy a kérelmezőnek ne legyen lejárt közüzemi tartozása vagy köztartozása, és ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

A Raiffeisen Bank Személyi Kölcsöne 200 ezertől 5 millió forintig igényelhető, és ötéves futamidőig terjedhet. A hitel törlesztőrészlete egy évig fix. Bármikor díjmentesen előtörleszthető, mellé hitelfedezeti védelem vehető igénybe. A kölcsön teljes hiteldíjmutatója 26,7 és 29,5 százalék közötti.

Három százalék kamatkedvezményt ad azoknak a személyi hiteleket felvevő ügyfeleinek a Citibank, akik fizetésüket a banknál vezetett folyószámlára utalják a kölcsön teljes futamideje alatt, erről a számláról törlesztik a hitelt, s havonta egy csoportos beszedési megbízást indítanak. A kölcsön teljes hiteldíjmutatója 23,4 és 32 százalék közötti, maximális összege pedig 3 millió forint lehet.

A Budapest Bank is három százalék kamatkedvezményt ad azoknak a személyi kölcsönt felvevő ügyfeleinek, akik készek Budapest Bank Kedvezmény folyószámlát nyitni, s munkabérüket arra utalni. Hiánytalan dokumentációk esetén az elbírálás gyorsan megtörténik, erről az ügyfél telefonon és írásban kap visszajelzést. GIJ

Stabilnak tűnő árazás

Az akciós ajánlatok nagy száma és az egészen az utóbbi hónapokig csökkenő jegybanki alapkamat ellenére nem látszik komolyabb elmozdulás a forintalapú személyi kölcsönök átlagos kamataiban. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint novemberben valamivel 25 százalék alatt mozgott a szerződésekben szereplő átlagos ráta, amely gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival.

Hasonlóan alakult a helyzet az átlagos hitelköltség-mutatóval is: annak mértéke 31,16 százalék volt novemberben, szemben az egy évvel korábbi 31,41-dal.

Hasonlóan alakult a helyzet az átlagos hitelköltség-mutatóval is: annak mértéke 31,16 százalék volt novemberben, szemben az egy évvel korábbi 31,41-dal. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.