BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sláger lett a mentőöv

Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) most először árverezett el kifejezetten az eurózóna megmentésére szánt kötvényeket, óriási sikerrel.

Az EFSF-nél 43 milliárd eurónyi értékben mutatkozott kereslet a kötvényekre, ami mintegy tízszerese annak az összegnek, amelyet az alap Írország megmentésére szánt – tájékoztatta az AFP-t egy bennfentes.

A forrás szerint az eurózóna megmentésére alapított szervezet mindössze 3-5 milliárd eurónyi ötéves lejáratú papír eladását tervezte. Ez tehát jó kezdet az EFSF számára, az intézmény 2011-ben 16,5 milliárd eurót, a következő évben pedig további 10 milliárd eurót gyűjt be az európai kötvénypiacról. Ebben az évben a tervek szerint további két kötvénykibocsátásra kerül sor.

Ugyanakkor egyes elemzők aggódnak a mentőalap sorsát illetően. Wolfgang Münchau, az FT szerzője úgy vélte, az EFSF gyakorlatilag olyan, mind egy hatalmas CDO, AAA-s minősítéssel. Az EU hatalmas pénzügyi mentőszervezetét mindhárom nagy minősítő a legmagasabb rangra sorolta, ez pedig segít majd a hitelköltségek alacsonyan tartásában, de nem ingyen.

A lap megfogalmazása szerint az EFSF ugyanis túl sok járulékos eszközzel dolgozik, hogy kiérdemelje a tripla A-s minősítést. Ennek keretében például a kibocsátandó kötvények 120 százalékára kell garanciát vállalnia. A Barclays Capital számításai szerint így az állítólag rendelkezésre álló, 440 milliárd eurós kötvényalap valójában csak 250 milliárd eurót jelent. Ráadásul minél több ország részesül az alapból, annál jobban növekszik a szervezetre eső garanciális teher, hiszen a segélyezett országok értelemszerűen nem tartoznak a garantőrök közé. Münchau úgy kalkulál, hogy az EFSF-et igénybe vevők összesen 8 százalékos hitelkamatot fizethetnek, miközben a bajba jutott Görögország mindössze 5 százalékos kamatért kapott hitelt az IMF-től.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.