BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget érhet a benzinár száguldása

Az amerikai határidős olajárak pénteken kéthavi mélypontra csökkentek a gyenge gazdasági adatok és a hírek hatására, amelyek szerint az OPEC a termelés növelésére készül az árak mérséklésére.

Az amerikai nyersolaj ára márciusi szállításra barrelenként 9 centtel, 85,55 dollárra csökkent pénteken reggel, és a csökkenés várhatólag az egymást követő második héten is folytatódik. Jobb a helyzet az ICE Brent minőségű olaj esetében, amelynek barrelenkénti ára 50 centtel, 97,89 dollárra emelkedett.

Az elemzők egyrészt az OPEC közléseire, másrészt a gyenge amerikai makroadatoknak tudják be az árcsökkenést. Az Egyesült Államokban növekedett a munkanélküli segélyért folyamodók száma, az OPEC vezetője pedig jelezte, a szervezet valószínűleg a termelés növelésére kényszerül, mert a magas olajárak a globális gazdaságot veszélyeztetik.

Farouk al-Zanki, a Kuwait Petroleum Corp. vezetője azt mondta a Reutersnek a davosi Világgazdasági Fórumon, aggasztja, hogy a jelenlegi magas olajárak hozzájárulhatnak egy újabb globális hanyatlás beindulásához, ahogy ez 2008-ban történt. Kuvait az OPEC tagjai között az ötödik legnagyobb olajtermelő.

Ez a JPMorgan elemzője szerint alig burkolt felhívás az OPEC rendkívüli ülésének összehívására. Lawrence Eagles szerint borítékolható a kitermelés növelése, annak ellenére, hogy a szervezet hivatalosan mindvégig kitartott amellett, hogy nincs szükség a kvóta emelésére és megfelel a 100 dollár körüli olajár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.