BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moody's: Megússzuk a bóvli kategóriát - Egyelőre

A hitelminősítő mai értékelésében úgy fogalmazott: nem érzékelhető közvetlen nyomás Magyarország besorolásával kapcsolatban.

Dietmar Hornung, a Moody’s elemzője ma Budapesten a Bloomberg érdeklődésére elmondta: a hitelminősítő jelenleg nem látja szükségesnek Magyarország besorolásának megváltoztatását.

Hornung megfogalmazása szerint egyelőre túl korai lenne véleményt mondani a jövő héten ismertetendő fiskális tervekről. Emellett középtávon semmilyen aggasztó jel nem látható, hiszen a 2011-es költségvetés stabil alapokon áll.

December elején a Moody’s, december végén a Fitch minősítette le Magyarországot a befektetési kategória legalsó szintjére és egyik szervezet sem zárta ki, hogy további leminősítésre is sor kerülhet. A legnagyobb hitelminősítők legutóbbi döntésukkor egységesen negatív kilátásokat jósoltak az országnak.

Ha a „bóvli”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolnak át egy országot a hitelminősítők, onnan jellemzően elvándorol a tőke, és az államkötvények eladásával is problémák merülhetnek fel, mert egyes intézményi befektetők nem vehetik olyan ország kötvényeit, mely „bóvliban” tartózkodik.

A hitelminősítők közül legutóbb a Fitch szólalt meg Magyarországgal kapcsolatban, igaz, a brit cég ekkor nem az ország besorolását, hanem egyes bankok egészségét vette górcső alá. A Fitch úgy látja, hogy több banknál szükség lehet tőkeinjekcióra az éves veszteségek, az eszközök minőségének romlása, valamint a nem fizető hitelekre félretett keret szűkössége miatt. A hitelminősítő szerint az anyavállalatok továbbra is elkötelezettek magyarországi leányaik iránt és a rendelkezésükre bocsátják majd a szükséges tőkét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.