BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig vesz fel hitelt a hazai lakosság

Alig történik új kihelyezés, és januárban emelkedtek a kamatok is. A folyószámlahitelek kivételével valamennyi forinthitelből jóval kevesebbet vettek fel a magyarországi háztartások januárban, mint egy hónappal korábban, és nagyon visszafogott mértékben helyeztek el új betéteket is.

A jegybank tegnap közölt adataiból az is kiderül, hogy az év elején nőttek a háztartások által felvett forintalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatói is. Igaz, ezzel párhuzamosan a betétekért is többet adtak a bankok.

Januárban jóval kevesebb új hitelt folyósítottak a hitelintézetek a magyarországi magánszemélyeknek. A Magyar Nemzeti Bank tegnap nyilvánosságra hozott adataiból az is kiderül, hogy az év első hónapjában emelkedtek a lakossági hitel- és betéti kamatok.

A folyószámlahitelek kivételével valamennyi forintalapú kölcsöntípusból kevesebbet vettek fel a háztartások, mint egy hónappal korábban, vagyis továbbra sem akar magára találni a lakossági hitelpiac – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett adataiból.

A jegybank statisztikái szerint a felvett forint fogyasztási hitelek összege mindössze 15 milliárd, a lakáscélú kölcsönöké pedig 11,4 milliárd forintot ért el az év első hónapjában, ez összességében 38 százalékos visszaesést jelent még a nem túl acélos decemberhez képest is. A jellemzően napi kiadások fedezésére használt folyószámlahiteleknél ugyanakkor – hasonlóan az elmúlt két-három évben megfigyelhető trendhez – folytatódott a növekedés: állományuk 402,8 milliárd forintról 437,6 milliárdra nőtt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.