BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Buffett hasznot húzna a katasztrófából

Warren Buffet amerikai dollármilliárdos úgy véli, hogy a Japánban pusztító földrengés olyan rendkívüli esemény, amely alkalmat nyújt japán vállalati részvények vásárlására.

"Bizonyos időbe telik az újjáépítés, ám ez nem változtat Japán gazdasági jövőjén" - fejtegette hétfőn, amikor Dél-Koreában tett látogatást a cégcsoportjához tartozó egyik gyárban. "Ha japán értékpapírjaim lennének, biztosan nem adnám el azokat" - hangoztatta a Reutersnek.

A milliárdos befektető szerint a rendkívüli, tragikus események az amerikai és más piacokon is részvényvásárlási alkalmat jelentenek. Buffet hétfőn nem közöltem, hogy van-e vagyona Japánban, és a Berkshire Hathaway éves jelentése sem tűntette fel, hogy lennének ott jelentős befektetései. A térségben viszont erősen érdekelt a legendás befektető: az amerikai dollármilliárdos jelezte, hogy egész vállalatokat és jelentős részvényeket akar vásárolni Dél-Koreában, ahol a Berkshire már jelentős részvényese a POSCO acélgyártónak.

A Világbank mindenesetre nem túl bizakodó Japán újjáépítésével kapcsolatban. A szervezet szerint öt évig is eltarthat a helyreállítás, az ország észak-keleti részén mérhetetlen pusztítás végzett a katasztrófa. Az ezt követő helyreállítások költsége mintegy 235 milliárd dollárra rúghat

 A március 11-ei földrengés elsősorban az elektronikai és járműgyártó vállalatok rendszerében okozott komoly károkat. A lakossági és infrastrukturális károkat egyelőre még nem lehet megbecsülni – áll a Világbank jelentésében.

A szervezet egy másik riportban azt is megemlíti, hogy egész Kelet-Ázsiára hatással lehet a japán katasztrófa. A Világbank vezető közgazdásza szerint a legközvetlenebb hatása a kereskedelemben és a pénzügyi szektorban lehetséges.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.