BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: 265-ig erősödhet a forint az euróval szemben

A közel keleti feszültségek nyomán a 275-ös szintig gyengült a forint, innen azonban gyorsan visszapattant, majd a kockázatkerülés enyhülésével a strukturális intézkedések bejelentése előtti napokon ismét erősödésnek lehettünk szemtanúi.

A strukturális csomag bejelentésével párhuzamosan a "vedd meg a pletykákat, add el a híreket" elv alapján aztán újból intenzív forint-gyengülés bontakozott ki. A befektetők negatívan értékelték a bejelentéseket, mivel a csomag egyelőre nincs kidolgozva részleteiben, és a megvalósíthatósága sem tűnik egyszerűnek, ezért egyelőre inkább csak egy ígéret-halmaznak tűnik - áll a Raiffeisen devizapiaci elemzésében.

Az egész napos erősödés után a délutáni szint közelében járt a forint árfolyama a legfontosabb külföldi valutákkal szemben szerdán kora este a nemzetközi bankközi devizapiacon. Egy euró 270,78 forintot ért kora este a délutáni 270,90 forintot és a reggeli 272,50 forintot követően.

A svájci frank jegyzése ugyanekkor 211,80 forinton történt. Délután 211,85 forintot, míg reggel 212,54 forintot ért az alpesi valuta egysége.

Az elemzők inkább pozitívan ítélik meg a csomagot, mivel az intézkedések iránya és a program mérete is kedvező, mindazonáltal negatív üzeneteket is hordoz magában a befektetőknek (bankadó fennmaradása, TAO csökkentés elhalasztása) és az optimista várakozásokat nem teljes mértékben elégíti ki.

Az előttünk álló hónapban nemzetközi road-show-ra indul a kormány a csomaggal, amelynek célja a Magyarországgal szembeni befektetői szentiment javítása a közelgő eurokötvény-kibocsátás előtt. Emiatt is arra számítunk, hogy a forint tovább erősödhet, ezért elérhetőnek tartjuk a 265-270 közötti tartományt.

Az elkövetkező napokban megismerhetjük a monetáris tanács új tagjait is, március 7-én pedig már szavaz is róluk a parlament. Emellett az államháztartás februári egyenlege érdemel figyelmet, amelynek közzététele szintén jövő héten hétfőn esedékes.

 

innen azonban gyorsan visszapattant, majd a kockázatkerülés

enyhülésével a strukturális intézkedések bejelentése előtti napokon ismét

erősödésnek lehettünk szemtanúi.Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.