BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hirtelen nagyot esett a forint - Mi történt?

A forint gyengült az euróval szemben, miután a kormány ismertette a költségvetési strukturális reformokat.

A forint 271-es záróárfolyamról 269,6-ig erősödött reggel, miután felfokozott várakozással tekintettek a befektetők a kormány reformcsomagjára. Az előzetesen kiszivárgott információk miatt is indokolt lehetett az erősödés, mert a várakozásoknál nagyobb méretű csomagról kapott információt a piac.

A délelőtt folyamán a hazai deviza elvesztette erejét, és 271-es szintig gyengült, miután a piac megismerhette a következő évek költségvetési keretszámait és a strukturális intézkedéseket.

Navracsics Tibor és Matolcsy György beszédének a végére a forint egészen 271,5-ös szintig gyengült. Miután biztossá vált, hogy nem ismerheti meg a piac a reformcsomag pontos részleteit a forint 272 fölé esett. A napi leggyengébb árfolyam 272,88-as szinten alakult, és a reformintézkedések bejelentése után a hazai deviza a 272-272,5-ös szintek között mozog az euróval szemben.

A forint reggel a régió legjobban teljesítő devizája volt, míg délutánra a régió sereghajtójává vált, így az árfolyam jelentős volatolitása figyelhető meg.

Orbán-csomag: hol vannak a konkrét számok?

A profitok realizálása történhetett, és némileg érvényesülhetett a „vásárolj a híresztelésre, adj el a tényre” befektetési stratégia.

Ha részleteket ismerhet meg a piac, és kikristályosodik hogyan érhetők el a kormány céljai, akkor a forint erősödhet. Ellenkező esetben további gyengülés is elképzelhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.