BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most heverte ki a forint a Kósa-nyilatkozatot

A forint csúcsok közelében mozog: a hazai devizát támogatják a hazai fundamentumok, az euró erősödését pedig az támogatja, hogy az EKB kamatot emelhet áprilisban, ugyanis a mai inflációs adat meglepte az elemzőket.

A forint csúcs környékén mozog csütörtökön, miután kedvező fizetési mérleg adatot publikált a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és az eurózóna emelkedő inflációja miatt erősödik az euró a növekvő kamatemelési várakozások miatt.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint a 265,5-267-es szintek között mozog az euróval szemben, pillanatnyilag 266 forintba kerül a közös európai deviza. A forint utoljára tavaly április-májusban állt ilyen erősen az euró ellenében. A forint 0,1 százalékot erősödött napon belül, miközben a régiós devizák stagnálást, vagy gyengülést mutatnak az euróval szemben.

A forint utoljára egy évvel ezelőtt, Kósa Lajos debreceni polgármester emlékezetes nyilatkozata előtt volt ilyen jó árfolyamszinten.

Az eurózóna egyes országai egyre nagyobb bajban vannak: Portugáliában nem sikerült tartani a tavalyi költségvetési hiánycélt, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) miatt is emelkednek az övezet perifériájára szorult nemzetek kötvényeinek hozama. Közben egyre biztosabb, hogy Görögország adósságát újra kell strukturálni.

Mindez azonban nem nagyon érdekli a devizapiaci szereplőket: az euró a dollárral szemben 1,42, a frankkal szemben 1,3-as szint környékén mozog, melyet az a várakozás hajt, hogy a várakozásoknál magasabb infláció miatt Jean-Claude Trichet emeli a jegybanki alapkamatot.

Az eurózóna inflációja az előzetes várakozásokkal ellentétesen tovább növekedet: 2,6 százalékot mutat a pénzromlás üteme, melyre a februári 2,4 százalékról emelkedett.

Az euróövezet inflációs rátája negyedik hónapja haladja meg az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját. Az EKB kormányzótanácsának elnöke, Jean-Claude Trichet a márciusi kamatdöntést követően elmondta: lehetséges, hogy már áprilisban emelkedik a jegybanki alapkamat a történelmileg legalacsonyabb, 1 százalékos szintről.

Az euró erősödése után a svájci frankot 204 forint közelében is jegyezték, pillanatnyilag 205 forintot kérnek az alpesi devizáért. Tavaly november vége óta nem járt ilyen kedvező szinteken a forint az alpesi deviza ellenében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.