BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra száguld az olaj, a befektetők a taccsvonalon várnak

Az elmúlt 24 órában a nyersolaj ára technikai okok és a közel-keleti helyzett miatt emelkedett, kis volumenű forgalom mellett. A várakozások szerint kisebb az esélye annak, hogy gyorsan helyreáll Líbia olajexportáló képessége.

Ezen kívül az erőteljes amerikai határidős fűtőolaj- és benzinárak is hozzájárultak a nyersolaj drágulásához. A Brent minőségű olaj ára - májusi szállításra - 36 centtel emelkedett és az elszámolási ára barrelenként 115,16 dollárra ugrott, visszaállva a korábbi 13,52 dolláros mélypontról.

Az amerikai nyersolaj ára - ugyancsak májusi szállításra - 81 centtel emelkedett és barrelenként 104,79 dolláros szinten zárult. Az árak egy időben 105 dollárt is elértek, miután előzőleg 102,70 dollárra csökkentek. A legutóbbi alacsony volumenű forgalom hozzájárult az árak volatilitásához, mert a kínálatra és a globális keresletre vonatkozó bizonytalanságok miatt a kereskedők a "taccsvonalon" várakoztak, a forgalmi volumen csökkenését előidézve. 

A Reuters szerint a Japánban jelentkező olajkereslet alakulása továbbra is bizonytalansági tényező az olajárak alakulását illetően. Két faktor ellensúlyozhatja az emelkedést - fogalmazott Harry Tchilinguirian, a BNP Paribas elemzője. Az egyik a közel-keleti kockázati felár, amely beépül az árfolyamba, tükrözve a térségbeli feszültség továbbterjedésének kockázatát. Szintén fontos tényező, hogy Japán a globális ellátási lánc egyik fontos szeme, a második negyedévben ennek kapcsán sor kerülhet árkorrekcióra a második negyedévben – véli az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.