Irreális a gyógyszertakarékossági terv, mégis hasít a forint

A forint az euróval és a svájci frankkal szemben is javított, a Raiffeisen elemzői szerint a konvergencia program pedig további támaszt nyújt a hazai eszközöknek a közeljövőben.

Egy euróért röviddel fél 10 előtt kereken 267 forintot adtak, míg a forint 267,21 forinton zárt legutóbb. A mai átlagos árfolyam épphogy csak meghaladja a 267 forintot és a legrosszabb pillanatában sem lépte át az árfolyam a 268-as határt.

Az előző hét a forint korrekcióját hozta, miután az árfolyam nem tudott túljutni a 263-as támasz szinten, 267 közelében stabilizálódott. A kormány által pénteken meghirdetett konvergencia-program a Raiffeisen elemzői szerint javarészt megfelelhet a befektetők optimista várakozásainak, mivel részletekbe menően tárgyalja a hiánycsökkentés elemeit.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A megvalósítás kockázatai továbbra is jelen vannak: a nyugdíjrendszer reformján és a gyógyszerkasszán elérni kívánt 129 illetve 120 milliárdos megtakarítás irreálisnak tűnik – olvasható a cég devizapiaci elemzésében. A kormány elkötelezettsége azonban kétségtelen, ez pedig pozitív üzenet az európai szervek és a befektetők számára. A piac továbbra is kedvező véleménnyel szólhat Magyarországról, a hazai eszközök támogatása ezáltal biztosítva lehet.

A vártnál magasabb márciusi infláció ellenére a Monetáris Tanács tagjai ma a Raiffeisen szerint a tartás gombot fogják megnyomni, és a következő hónapokban is kiváró álláspontra helyezkedhetnek, figyelemmel követve, hogy az áremelkedések milyen mértékben gyűrűznek be az egyes termékekbe. A devizakereskedők ma 266,10-268,20 közötti mozgást várnak.

A svájci frank ára jelenleg 207,24 forint, a mai átlagos árfolyam ugyan kicsivel 208 forint fölött állt, de a korrekció folytatódik, ezért az alpesi deviza ára tovább csökkenhet a 207,55 forintos záróárhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.