BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remek ez a nap: Kenterbe verte a régiós devizákat a forint

Az eurót 265 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon, így a svájci frank is olcsóbb lett: 205 alá került a kurzus.

18 óra előtt

A forint veszített délelőtti lendületéből, de tartotta előnyét a közös európai devizával szemben. Az eurót 265 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon, közben a svájci frank is a lélektani 205 forintos szint alatt áll.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A kedvező nemzetközi befektetői környezet egész nap kitartott, közben a forint árfolyamát a kedvező hazai fundamentumok is támogathatták.

Búzás László, az ÁKK üzleti vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy a befektetők "nagyon pozitívan fogadták" a Széll Kálmán-terv részleteit.

12 óra után

A forint nem tudott tovább erősödni az euróval szemben, a 264-es szint áttörése után visszakanyarodott, és 264-264,5-ös árfolyam között jegyzik délután. Közben a svájci frank ára 204 forint körül mozog. A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is kedvező, a régiós devizák azonban nem tudtak felzárkózni a forint remek teljesítményéhez.

Fél 12 körül

A forint azután kezdett el erősödni miután kiderült, „Magyarország nem sieti el további devizakötvények kibocsátását” – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. Ha közben javul a megítélésünk, az még kedvező is lehet, jobb feltételek lehetnek az eladáshoz – húzta alá az elemző.

A piac nem is értette, hogy miért sietnénk el a dollárkötvények kibocsátást, amikor az éves terv háromnegyedét már teljesítettük – tette hozzá.

Suppan Gergely kiemelte, hogy a konvergencia program megítélése kedvező, és „sziklaszilárd” a kormány szándéka. „A redisztribúciós ráta csökken, így a konvergencia program javítja a versenyképességünket is” – húzat alá.

Az euró 264 forintba kerül, a svájci frankot 204 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon.

Az év második felében talán el is tűnhet Magyarország államadósságának negatív kilátása a hitelminősítőknél – mondta Suppan, hozzátéve, hogy talán jövőre felminősítés is elképzelhető.

Mint ismert, Magyarország hitelbesorolása a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél, negatív kilátással.

A Széll Klámán-terv „keynesi”, vagyis a kereslet csökkenését okozó hatását ellensúlyozza a bizalom erősödéséből fakadó kamatok csökkenése, és a forint erősödése javítja a devizaadósok helyzetét is – magyarázta Suppan. Ez javítja a bankok portfólióját, és „forrás szabadul fel” a pénzintézeteknél – tette hozzá.

„A forint felülteljesítő volt az elmúlt hónapokban” a régiós devizákhoz képest, és ez talán „meg is maradhat” – emelte ki a közgazdász. Lengyelországnak például nincs költségvetési konszolidációs terve – tette hozzá.

Fél 11 után

Az eurót 265, a svájci frankot 205 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon. Az alpesi devizával szembeni erősödés a forint újabb lendületének köszönhető.

A nemzetközi befektetői hangulat kedvező, a vezető európai tőzsdeindexek jelentő erősödéssel kezdték a napot. A régiós devizák azonban nem tudtak lendületet venni, stagnálást mutatnak az euróval szemben.

A 266 forintos záróárfolyamról 264,5-ös szintre erősödött a hazai deviza délelőtt. A forint 0,5 százalékot erősödött napon belül a közös európai deviza ellenében.

A svájci frank árfolyama ennek következtében 206 forintos szintről 204,5 forintra mérséklődött.

A forint erejét a nemzetközi háttér mellett támogatja az MNB jegybanki kamatszintje és a kormány konvergencia programja. A kormány ugyanis leszögezte, elkötelezett, hogy tartsa a költségvetési célokat, és kész további intézkedéseket tenni, amennyiben szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.