BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavaly 22 milliárd forint diákhitelt vettek fel

A hallgatói hitelrendszert működtető Diákhitel Központ Zrt. 2010-ben összesen 22 milliárd forint hitelt folyósított, ennek jelentős részét márciusban és októberben.

 Az indulástól 209 milliárd forintot meghaladó hitelt utalt át a központ, a mérleg fordulónapján – az eszközök 96 százalékát alkotó – Diákhitel állomány összege meghaladta a 227 milliárd forintot. A Diákhitel Központ Zrt. 2010-ben 9 millió forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el, 237,24 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett.

A Diákhitel Központ mérlegfőösszege 2010. december végén megközelítette a 237,24 milliárd forintot. A társaság saját tőkéje december végén mintegy 2,3 milliárd forint volt. Az állami tulajdonú Diákhitel Központ speciális hitelezési tevékenységet végez, az alapítói elvárásoknak megfelelően nyereségcél nélkül működik. A társaság mérleg szerinti eredménye 2010-ben - 9 millió forint, amelyet az alaptevékenységhez nem kapcsolódó – számviteli értelemben az egyéb ráfordítástételek közé sorolt – kiadások okoztak. A veszteség jelentős részét a kolontári vörösiszap károsultak javára felajánlott támogatás eredményezte.

A társaság a magyar hallgatói hitelrendszer modellje alapján teljes mértékben piaci finanszírozású, így a működéséhez szükséges forrásokat a pénz- és tőkepiacokról vonja be. 2010-ben a Diákhitel Központ adósságportfoliója nettó 19,8 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozási igényeit a saját bevételeiből, azaz ügyfelei befizetéseiből fedezte, így részben önfinanszírozó módon működött. 2010-ben az ügyfelektől visszafizetésként befolyó pénzáramlások 91,5 százalékban fedezték az új hallgatói hitelfolyósításokat.

Alapvetően a 2009. második félévében csökkenő forrásköltségek eredményeképpen a Diákhitel Központ 2010. január 1-jével 100 bázisponttal, 9,50 százalékra mérsékelte a hallgatói hitelek kamatát. 2010 első félévében a forrásköltség kamatelem tovább csökkent, illetve a kockázati prémium alacsonyabb szinten került megállapításra, amely együttesen további 100 bázispontos vágást tett lehetővé a diákhitelek kamatában, amely így a pénzügyi év második hat hónapjában a működés kezdete óta legalacsonyabb, 8,50 százalék volt.

A Diákhitel Központ Zrt. 2001. évi indulásától 2010. december 31-éig összesen mintegy 304 ezer fő részesült hallgatói hitelben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.