BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra euróhitelt szeretne a Duna House

Az euró alapú lakáshitel visszahozását javasolja a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a DH kifejti: a jelenlegi forinthitel havi törlesztőrészletéhez képest 20 százalékkal lenne kisebb az euróhitel törlesztő részlete, a kockázat pedig kisebb, mint a piacélénkítésből származó előnyök.

A DH által vett példa szerint a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, és 9 százalékos kamatú forinthitel havi törlesztőrészlete 89.973 forint. Ugyanez a hitel 6 százalékos kamatozással, euróalapon 71.643 forint havi törlesztő részletet ad ki. A különbség havonta 18.330 forint. Ha az euró 20 százalékot erősödik, akkor lesz annyi a törlesztő részlet, mint jelenleg a forinthitelé.

A közlemény vizsgálta azt is, hogy az új lakások áfájának a csökkentése vagy eltörlése miképpen hatna a piacra. A teljes eltörlés 20 százalékkal csökkentené az új lakások árait, de a fővárosban a használt lakások ára fele az újaknak, így még mindig túl drága maradna az új lakás.

Az ingatlanosok korábbi tapasztalata az volt, hogy az új lakást vásárlók egy tekintélyes hányada a korábbi használt lakás eladási árát forgatja be az új lakásba, míg a szerényebb jövedelműek használt lakást vásárolnak. A mai forintkamatok mellett viszont ez a lépcsőzetes lakásvásárlás nem indul be. Pedig ez hozná magával a használt lakások áremelkedését is - mutat rá a DH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.