BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre drágább a frank - Imádják a spekulánsok

Az alpesi deviza vonzza a spekulánsokat

Az elmúlt héten 210 forint fölött stabilizálódott a forinttal szemben a svájci frank ára. Pénteken már csaknem 214 forintot kértek a devizapiacokon az alpesi fizetőeszköz egységéért, ez csaknem két hónapos csúcsnak felel meg. A frankot az sem gyengítette meg túlságosan, hogy pénteken kiderült: az országban éves szinten mindössze 0,3 százalékkal emelkedtek az árak, ez pedig minden bizonnyal arra készteti majd a jegybankot, hogy továbbra is kitartson a rekordalacsony szintű alapkamat mellett.

A frank népszerűségét a szakemberek szerint a dollártól és az eurótól való elfordulás segíti. A Seeking Alpha internetes portál szakértői szerint a zöldhasú kedveltsége azért csökken, mert az Egyesült Államok ikerdeficittel küzd, emellett a Fed lazító intézkedései sem kedveznek a fizetőeszköznek. Az eurót eközben a periféria államainak adósságproblémái gyengítik a svájci fizetőeszköz ellenében.

A forint pénteken nemcsak a frankkal, de az euróval és a dollárral szemben is esett. Mindkét fizetőeszköz jegyzése másfél hónapos csúcsra emelkedett napközben, az euró egységét 269, a dollárét 191 forint fölött árazták. A forintgyengülés oka a szakértők szerint a kockázati étvágy általános csökkenése lehetett, a múlt hét utolsó napján emiatt a tőzsdék is mínuszba kerültek világszerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.