BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Széll Kálmán "kezében van" a forint - Meddig marad az erő?

Ha sikerül az ország makrogazdasági számait tartósan javítani, hosszabb távon is maradhat az erős forintárfolyam. A Commerzbank szerint ugyanakkor erre csak a második félévben lehet számítani. A dollár és euró árfolyamában egyelőre a kivárás tapasztalható az EKB csütörtöki kamatdöntéséig.

Az elmúlt bő egy hónapban a forint árfolyama stabilan beállt a 263-268,50 közötti szintre, sőt, az utóbbi szűk két hétben egy százalékon belüli árfolyammozgást tapasztalhattunk. A forint jelenlegi erős szintjének több oka van: a magas, hat százalékos alapkamat mellett javulgat az ország megítélése, áprilisra az öt éves magyar kötvények CDS-felárainak az átlaga már 250 alá került, ami a januári csúcshoz képest 40 százalékos
csökkenésnek felel meg. A külföldi befektetők csökkenő kockázat mellett tehetnek szert magas hozamra.

Mindaddig tehát, amíg a befektetői hangulat pozitív marad, addig a forint is az erősebb oldalát tudja mutatni. A fundamentumok területén nincs olyan kézzelfogható eredmény, ami okot adhatna az erősödésre, de természetesen idő kell, hogy a Széll Kálmán terv termőre forduljon. Ha sikerülne makroszinten javulást mutatni (például csökkenne a munkanélküliség, az - egyszeri tételeken túl - csökkenő pályára állna az államadósság), azt a hitelminősítők is díjaznák egy kilátásjavítással, de erre legjobb esetben is csak a második félévben illetve évvége felé számíthatunk. A mai nap 264 körüli szintről indul, és várhatóan a 263-265 közötti sávban fog „mozogni” az árfolyam.

Ahogy az euró-svájci frank árfolyama az utóbbi néhány hétben nem nagyon módosul, úgy a frank-forint kurzusa sem igazán változik, mára is a 205-207 közötti sáv lehet a jellemző.

Hasonlóan a tegnaphoz, ma is egyetlen fontosabb amerikai publikáció lehet érdekes adat szempontból: ma a márciusi ipari megrendelés állomány számait hozzák nyilvánosságra. Hétfő este ugyan az 1,49-es szintet is átlépte az euró-dollár árfolyama, de reggel már újra
1,48-nál kezdte a napot a devizapár.

A kamatkilátások miatt még mindig az euró, illetve a többi fejlett / feltörekvő devizák húznak hasznot a dollárral szemben. A csütörtöki Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésig nagy valószínűséggel a kivárás lesz a jellemző, az euro/dollár 1,48 körül, a dollár/forint pedig 178-180 holdudvarában maradhat. Az EKB kamatdöntés után a pénteki non-farm payroll adatok kerülnek majd a befektetők fókuszába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.