BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Abszolút hozamú alapok: Van 30 százalékos mínusz is

Az abszolút hozamú alapok többsége az év eddigi részében a kockázatmentesen elérhető hozamot sem hozta.

A dollár gyengülésére és a piacok trendnélküliségére fogják az alapkezelők az abszolút hozamú alapok első féléves gyenge teljesítményét. A második fél évben nőhet a volatilitás, ez kedvezhet a konstrukcióknak, amelyeknél a portfóliómenedzserek többsége óvatosabb üzemmódba kapcsolhat.

Rendkívül vegyesen teljesítettek az idén az abszolút hozamú alapok. A legjobban a Concorde Alapkezelő egyik alapja, a Platina Delta áll az év eleje óta elért több mint 12 százalékos nyereségével, ezt a szintén concorde-os Platina Alfa követi, szerényebb, 7,24 százalékos hozammal. A kisbefektetők azonban ennek még aligha örülnek, hiszen ezek az alapok igen magas jutalékaik miatt számukra nehezen érhetők el. A nagyközönség számára is nyitott abszolút hozamú konstrukcióknál a szintén concorde-os Citadella viszi a prímet 4,75 százalék körüli hozamával.

Míg a korábbi években gyakran előfordult, hogy ezek az alapok legalább a kockázatmentes hozamot megverték, az idén ez a többségnek nem sikerült. A rövid állampapírok árfolyamát mérő RMAX index az év eleje óta 2,93 százalékot szedett magára, ezt érdekes módon főleg csak a Concorde Alapkezelő konstrukciói szárnyalták túl. A lista végén kullogó Access-BWM „Meggyőzően Kockázatos” alap több mint 30 százalékos mínuszban áll, de az OTP Alapkezelő származtatott kötvényalapjaiba fektetők is elveszíthették a pénzük ötödét az év eleje óta. A múlt év egyik slágeralapja, az OTP Supra is sokat esett az idén, csak az elmúlt hetekben kezdett valamelyest magához térni. A vártnál gyengébb teljesítményre különböző magyarázatot adnak a portfóliókezelők.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.