BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félnek a kockázattól és hihetetlenül keveset spórolnak a sógorok

Az osztrák polgárok havonta átlag 63 eurót tesznek félre azért, hogy a jövőjükről gondoskodjanak, ez jóval alacsonyabb, mint a tavalyi mérésben szereplő adat.

Az osztrák sógorok tavaly még havonta átlag 111 eurót akartak félretenni – tudósít a GfK felméréséről az ORF. A takarékossági kedv terén a nők és a férfiak között is tapasztalhatóak különbségek; míg a férfiak 67 eurót tennének félre, addig az összeg nők esetében csak 59 euró.

De jelentős eltérést mutat a megtakarítás hajlandóság a végzettség, illetve a szakma szempontjából is. A legmagasabb összeget, 73 eurót a szellemi foglalkozásúak tennének félre, az alkalmazottak 63 eurót, a munkások pedig 68 eurót takarítanának meg. Figyelemreméltó, hogy a válaszadók 34 százaléka egyetlen eurót sem tenne félre.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a felmérés résztvevőinek 41 százaléka a következő három évben a jövedelmének növekedésével számol, míg 38 százaléka arra számít, hogy nem változik a jövedelme.

Az osztrákok óvatosak a megtakarítások terén: 46 százalék csak tőkegaranciát nyújtó megoldást választ, tízből négy résztvevő számára pedig fontos, hogy pénze mindig kéznél legyen, amikor csak akarja. A magas hozamot kevesebb mint egynegyedük jelölte meg fontos szempontként.

A sógorok nálunk jobban bíznak a bankokban, hiszen ha tanácsra van szükségük, a legtöbben (58 százalék) a pénzintézetek dolgozóihoz fordul elsőként információért és csak második helyen szerepel a család és a barátok, 50 százalékos említéssel. A biztosítási ügynökök, illetve a média 48 és 40 százalékot kapott a megkérdezettektől, míg az internetet csak 38 százalék tartotta elsődleges információs forrásnak.

A megtakarítási formák között a bankbetétek és az életbiztosítás szerepelnek az első helyen. És bár mindössze 29 százalék tartja úgy, hogy a megtakarítási számla a legjobb megoldás, a válaszadók kétharmad így takarékoskodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.