BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ijesztő a frank szárnyalása – Új történelmi rekord

A svájci frank meredeken erősödött a vezető devizákkal szemben, és új történelmi csúcsra került a közös európai deviza ellenében. A nemzetközi események a frank/forint keresztárfolyamnak sem tettek jót: újra több mint 220 egységet kell adni a forintból a svájci frankért.

A folyamatosan romló nemzetközi befektetői környezetben a svájci frank újabb történelmi csúcsra tudott erősödni az euróval szemben, amelyet a svájci kedvező makrogazdasági adatok, az eurózóna adósságválságával kapcsolatos feszültségek, és az Egyesült Államokból érkező gyenge gazdasági adatok fűtöttek. Az alpesi deviza a dollárral szemben is csúcsot állított be: a dollár/frank árfolyam 0,84-es kurzus alá került.

A svájci frank délelőtt 1,23-as szintről 1,22 közelébe erősödött az euró ellenében, majd délután új történelmi csúcsot ért el 1,20855-ös árfolyamon, mert az Egyesült Államokban a várakozásoktól elmaradó mértékben nőtt a foglalkoztatás az ADP adatai alapján, és az ISM menedzserindex alakulása is pesszimizmusra ad okot.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az ADP adatai szerint 38 000-rel bővült a foglalkoztatás, amely a legkisebb emelkedés tavaly szeptember óta. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 175 000-es bővülésre számítottak. A kedvezőtlen adatra reagálva a részvénypiacok esésének indultak. Áprilisban 177 000-re bővült a foglalkoztatottak száma a felülvizsgált adatok alapján. 

Az ISM intézet feldolgozóipari indexe 53,5 pontra esett májusban az áprilisi 60,4 pontról. A Bloomberg által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy 57,1 pontra fog esni az index, azonban a várakozásokat meghaladó mértékben csökkent az aktivitás.

A gazdasági szereplők a kilábalás lassulása miatt aggódnak. A két kedvezőtlen adat oda vezetett, hogy a menedékdevizának tekintett svájci frank újra erősödésnek indult. A feltörekvő devizának besorolt forint kedvezően reagált az eseményekre, miközben a hazai deviza romló hangulatban gyengülni szokott. A lengyel zloty 0,3 százalékot esett, míg a többi régiós deviza tartja magát. A reggeli 266,5 forintról 266 forint közelébe erősödött a hazai deviza az euró ellenében.

A forint hiába stabil, a nemzetközi események hatására a frank/forint keresztárfolyam újra 220-as szinten mozog. Reggel még 216,5 forinton jegyezték az alpesi devizát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.