BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves rossz széria ért véget a pénzügyi cégeknél

Több mint ötmilliárd forintos adózott eredményt produkált az első negyedévben a hazai pénzügyi vállalkozási szektor. A pozitív eredmény leginkább a céltartalékok mérséklődésének köszönhető.

Ismét pozitívba fordult az első negyedévben a hazai pénzügyi vállalkozások eredménye: a januártól március végéig terjedő időszakban 5,07 milliárd forintos adózott eredményt produkált a szektor, szemben az egy évvel korábbi 2,8 milliárdos veszteséggel – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által közzétett adatokból. Ezzel kétéves sorozat szakadt meg: a pénzügyi vállalkozások utoljára 2008 első negyedévében értek el – igaz, akkor még kétszer ekkora – pozitív első negyedéves eredményt.

Az első látásra meglepőnek tűnő plusz a PSZÁF adatai alapján leginkább az elszámolt értékvesztés csökkenésével magyarázható: míg tavaly az első negyedévben még 25,4 milliárdot számoltak el a cégek, addig ez év március végéig már csak 14,1 milliárdot. A szektor mérlegadatai viszont már nem alakultak túl fényesen: a nettó eszközállomány csaknem 12 százalékkal csökkent egy év alatt, az ügyfélkövetelések mennyisége pedig tizedével, 2209 milliárd forintra zsugorodott.

A portfólió összetételében nem történtek drámai változások: a hitel és pénzkölcsön aránya némileg csökkent a követeléseken belül, a lízingé és a faktoringé viszont emelkedett. Ezzel együtt a hitelek súlya még mindig meghatározó, március végén 56 százalék felett mozgott. A szektorok szerinti megoszlás sem változott jelentős mértékben, igaz, a lakosságnál lévő kihelyezések némileg veszítettek a súlyukból.

A portfólió minősége ugyanakkor még mindig nem túl fényes: a lejárt követelések aránya a hiteleknél 27,5, a lízingnél pedig 22,6 százalékot tett ki március végén, ez a következő negyedévek eredményére még komoly hatással lehet.

Az előző negyedévekhez képest figyelemre méltó változást jelent, hogy az utolsó három hónapban héttel csökkent a piaci szereplők száma, egy év alatt pedig tízzel – 257-re – olvadt. A „létszám” apadásához több tényező is hozzájárulhatott: így elősegíthette a portfóliók romlása, az egyes szereplők által elkönyvelt nagy veszteség, illetve a banki refinanszírozás elapadása is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.