BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma eldőlhet, hogy bivalyerős marad-e a svájci frank

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője szerint nem várható, hogy a Fitch után a Moody’s és a Standard & Poor’s hitelminősítők változtassanak Magyarország kilátásán, optimista esetben 2011 végéig. A svájci frank árfolyamát az Európai Központi Bank kamatdöntése, illetve Jean-Claude Trichet elnök kommentárja lehet döntő.

Tegnap a második legpatinásabbnak tartott hitelminősítő, a Moody’s adott hangot a véleményének, a Fitch kilátásjavítására reagálva, hogy ők akár a bóvli (tehát a befektetésre nem ajánlott) kategóriára is látnak esélyt, és nem igazán vannak egyelőre meggyőződve arról, hogy a gazdasági kilábalása az országnak kiszámítható és fenntartható pályára került volna – írja napi devizapiaci elemzésében Karsai Péter.

A Commerzbank közgazdásza úgy véli, hogy a Standard &Poor’s és a Moody’s kivár, optimista esetben 2011 vége felé érkezhet kilátásjavítás a részükről, ha minden úgy alakul, ahogy az a konvergenciaprogramban le van írva.

„Tegnap kamatot emeltek a lengyelek, és ezzel párhuzamban az MNB jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a Monetáris Tanács összes tagja a tartás mellett voksolt a legutóbbi kamatdöntő ülésen. A kereskedők nagy része erre számított, így az árfolyamok nem reagáltak számottevően, inkább csak oldalaztak” – idézi fel az eseményeket Karsai Péter.

Ma 265,50 környékéről indul a kereskedés, az első negyedéves véglegesített hazai GDP adat év/év alapon jobb lett a vártnál, 2,4 százalék helyett 2,5 százalékos lett a növekedés. A GDP adat nem változtatott az euró/forint árfolyamán, maradtunk 265,50 és 266 között.

„Vajon ma elhangzik-e az EKB elnök részéről a már-már legendás „strong vigilance” (fokozott éberség) kifejezés?” – teszi fel a kérdést a közgazdász. „A legutóbbi alkalommal ez nem történt meg, és ettől a piac nyugtalanná vált, esett is aznap az euró/dollár árfolyama több mint 200 pontot” – írja Karsai.

„Az elemzők szerint ma el fog hangzani az előbb említett kifejezés, és ezzel várhatóan utalni fog Trichet úr a júliusi kamatemelésre, sőt talán plusz információkat is ki tudnak szedni belőle az újságírók azzal kapcsolatban, hogy mi az aktuális álláspontja az Európai Központi Bank-nak a görög helyzet megoldására vonatkozóan” – véli a Commerzbank stratégája.

Ugyan közzétesznek ma is néhány fontosabb adatot az Egyesült Államokban, (munkanélküliségi segélyért folyamodók heti adata, külkereskedelmi mérleg, stb) a kereskedők, piaci szereplők fókusza az EKB kamatstratégiáján és a Görögországgal kapcsolatos álláspontján lesz.

„A dollár egyelőre úgy fest, hogy gyengülhet az euróval szemben, és áttörheti az 1,47-es szintet is, ami a hétfői illetve keddi nap folyamán még nem sikerült” – teszi hozzá.

A frank erejére hatással lehet a mai EKB kamatdöntés utáni sajtótájékoztató. Ha rövid, középtávon inkább a szigorítás lesz napirenden, az a frankot gyengítheti a kamatkülönbözet növekedése miatt, ellenkező esetben, ha inkább a „galamb” (lazább monetáris politika – A szerk.) hangvétel lesz erősebb, akkor maradhat a frank a jelenlegi bivalyerős szinteken. A euró/frank árfolyama ma valószínűleg 216-218 közötti sávban fog mozogni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.