BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot eshet az OTP, meglephet a Mol - Befektetési tippek

Nagyon eltérőn ítélik meg az általunk megkérdezett elemzők az OTP Bank és Mol kilátásait. Abban viszont egyetértenek, hogy a magyar részvények értéke elsősorban a nemzetközi tőkepiacon uralkodó hangulattól függ.

Alacsony tőzsdei forgalomra és a vezető részvények árfolyamának lassú növekedésére számít a Budapesti Értéktőzsdén Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. A brókercég előrejelzése szerint a következő 6-12 hónapban a Mol papírjainak értéke 26 200 forintra, a Magyar Telekoméi 610 forintra, a Richteréi 41 250 forintra, az Egiséi 21450 forintra emelkedhetnek. A prognózis szerint ugyanakkor az OTP-részvények árfolyama mintegy 30 százalékával 4100 forintra csökkenhet.

Háda Bálint szerint az utóbbi hónapokban sokat romlottak a bankcsoport növekedési kilátásai. A svájci frank drágulása és a munkanélküliség magas szintje miatt várhatóan tovább nő a hiteleiket nem fizető adósok aránya. Ezért a banknak egyre több céltartalékot kell majd képeznie, ami csökkenti a cég nyereségét. A belső fogyasztás stagnálása miatt pedig nem várható a hazai hitelpiac bővülése. Az elemző szerint az idei első negyedévében elért vártnál jobb eredmények csak annak köszönhetőek, hogy bank az év utolsó negyedében szokta képezni a szükséges céltartalék jelentős részét.

Derűlátóbban ítéli meg az OTP kilátásait Miró József, az Erste Befektetesi Zrt. stratégája. Szerinte a bankcsoport kelet-európai és balkáni érdekeltségeinél a hitelezés felfutása várható. Az Erste Bank egyébként 6000 forintról 7000 forintra emelte az OTP-részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamát. A bank elemzői szerint a magyar kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás jelentősen csökkentette a bankcsoport hazai tevékenységét övező bizonytalanságokat. Emellett úgy vélik, hogy Oroszországban, Bulgáriában és Ukrajnában magasabb kamatkülönbség érthető el a korábbinál.

Eltérően ítélik meg az elemzők a Mol lehetőségeit is. Háda Bálint szerint az olajcég lehet az idei év kellemes meglepetése. Nyereségét növeli ugyanis a kőolaj magas ára, valamint a Brent és az Urali olaj piaci értéke között növekvő különbég. Utóbbi azért, mert a Mol csoport finomítói képesek az olcsóbb Urali olaj feldolgozására, míg benzinárakat a Brent-olaj értéke befolyásolja jobban. A társaság kilátásit javítja az is, hogy az INA integrálásával megnőtt a cégcsoport szénhidrogén-termelése, melyek piacán sokkal nagyobbak a növekedési lehetőségek, mint a finomítói termékekén.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy kockázatot jelent a Mol-részvényeseknek az INA két fő tulajdonosa, a Mol és a horvát állam közötti feszültség: Amiatt ugyanis várhatóan teljesen újra kell tárgyalnia a két félnek korábbi megállapodásukat, ami a Mol INÁ-tól származó profitjának csökkenéséhez vezethet.

Abban viszont mindhárom elemző egyetértett, hogy a magyar részvénypiac mozgásait leginkább a nemzetközi tőkepiac kockázatvállalási készsége határozza meg, amit leginkább az Amerikai Egyesült Államok és néhány európai uniós ország hitelképességéről és államadósságuk kezelésről szóló hírek befolyásolják. Miró József a külső hatások közül még kiemelte, hogy az ázsiai gazdaságok esetleges lassulása is kedvezőtlenül érinti a részvénypiacokat.

Kuti Ákos úgy véli, hogy a hazai tényezők közül a Széll Kálmán-tervben előírt egyensúlyi célok megvalósításának valószínűsége hat leginkább a magyar részvények árfolyamára. Háda Bálint pedig ara hívta fel a figyelmet, hogy pénteken adják át a nyugdíjpénztárak. Szerinte csak az említetteknél kisebb mértékben befolyásolják a részvényárakat az egyes cégeket érintő történetek. Az Equilor vezető elemzője szerint az utóbbiak közül az INA-val kapcsolatos híreket emelte ki.

Az Equilor szekértője szerint a jelenlegi helyzetben egyik magyar részvény sem kecsegtet jelentős árfolyamnyereséggel. Ezért a kockázattűrő befektetőknek magyar részvények vásárlása helyett azt tanácsolja, hogy a nemzetközi részvénypiacok mozgását figyeljék, és egy komolyabb emelkedés után kössenek a főbb részvényindexek csökkenésére spekuláló határidős ügyleteket. Az elemző ezt leginkább a DAX és az S&P indexekkel tartja megvalósíthatónak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.