BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vérengzenek a hitelminősítők - Megszólalt a svájci jegybankár

Úgy tűnik, minden napra jut egy leminősítés, illetve hitelminősítői lépés a szuverén államok kapcsán. Szerda este kettő is akadt, amely újra kockázatkerülésre késztette a befektetőket. A pénz- és tőkepiacokon jelentős volatilitás figyelhető meg, és a környezet folyamatosan változik. Jelentős nyomást továbbra is az eurózóna adósságválsága okoz.

A svájci frank szerda éjjel széleskörűen erősödött, miután a Moody’s Investors Service kilátásba helyezte, hogy leminősíti az Egyesült Államok adósságának besorolását.

A Moody’s attól tart, nem állapodnak meg időben az államadósság határának növeléséről az USA-ban. A hitelminősítő úgy fogalmaz, alacsony, de egyre növekvő esélye van egy rövidebb életű csődeseménynek. Amennyiben csökkentik az „AAA”, legmagasabb befektetésre ajánlott besorolást valószínű az „Aa” tartományban lehet az új szint – jegyzik meg.

A Fitch még szerda este (az USA Moody''s általi minősítésének felülvizsgálata előtt) közölte, hogy Görögországot „CCC” kategóriába sorolta, amely várható csődeseményre figyelmeztet. Ez annyira nem lepte meg a piacot, mérsékelt kockázatkerülést okozott a hír, ugyanis a befektetők számára egyértelmű, hogy a görögök nem kerülhetik el az államcsődöt.

A nemzetközi befektetői hangulat viszonylag kedvezőtlen, az európai vezető indexek 0,3-0,6 százalék között esést mutatnak. A BUX 0,5 százalékkal került lejjebb.

A svájci frank éjjel történelmi csúcsra erősödött az euró ellenében, és az alpesi devizát csütörtök délelőtt csak hajszálra jegyezték a kedden kialakult 233,589-es frank/forint csúcstól, A frank ára 233,36-os kurzuson is megfordult. Az euró új mélypontja 1,14945-ös szinten állt be, és délelőtt is 1,16-os kurzus alatt áll a devizapár.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnökhelyettese, Thomas Jordan azt mondta, hogy a döntéshozók „nagyon aggódnak” a svájci frank ereje miatt. Az SNB „nagyon közelről figyeli az euró/svájci frank árfolyamát” – fűzte hozzá Jordan, egy konferencián.

Arra a kérdésre, amely azt firtatta, hogy az SNB hajlandó lenne-e frankgyengítő lépéseket tenni úgy reagált: „folyamatosan értékeljük a helyzetet, és ha deflációs veszélyt látunk, akkor lehetőségünk van cselekvésre”.

A forint 267,5-ös szinte körül zárt az euróval szemben, azonban reggel 270 közelébe gyengült a hazai deviza. Délelőtt 269 forinton áll az euró/forint árfolyam. A forint az lemúlt napok kockázatkerülése közepette is alig került 270-es kurzus fölé, és meg sem közelítette a 271,2 körül meghúzódó 200 napos mozgóátlagot.

A piacokon óriási volatilitás figyelhető meg: a nemzetközi befektetői hangulat napról-napra, illetve akár percről-percre is változhat. A szerda délutáni Fed elnök beszéd például jelentős megnyugvást okozott, a Dow Jones több mint 1 százalékos pluszban is állt, végül 0,36 százalékost emelkedett. Ben Bernanke kijelentette, amennyiben szükséges, újabb monetáris élénkítést hajtanak végre, azonban a fenti események hatására csak átmeneti megnyugvást hozott az elnök a piacokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.