BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac megijedt a svájci jegybanktól - Gyengül a frank

A japán jen gyengülni kezdett, miután megközelítette a háború után elért rekordját. A svájci frank is esésnek indult. A két menedékdeviza gyengülését az a spekuláció hajtja, hogy a politikai döntéshozók a valuták felértékelődésének megakadályozására törekszenek.

A japán jen a legtöbbet gyengült több mint két hete, miután a japán pénzügyminiszter, Yoshihiko Noda azt mondta, készen állnak, hogy határozott képeseket tegyenek. A jen 75,95-ös szintre erősödött a dollárral szemben augusztus 19-én. Közben a SonntagsZeitung azt írta tegnap, hogy a legtöbb svájci támogatja a Svájci Nemzeti Bankot (SNB) a frank erősödésének megakadályozása érdekében.

A japán jen és a svájci frank kapcsán egy jelentős tényező, hogy megnövekedett a spekuláció egy küszöbön álló intervencióról a japán, illetve svájci hatóságoktól – mondta Lee Hardman, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ londoni valutastratégája. A közgazdász szerint a legnagyobb kockázat, hogy egy újabb összehangolt, többoldalú beavatkozással gyengítsék a jent. A jen 77,2-ig gyengült a dollárral szemben, amely augusztus 4-e óta a legjelentősebb esés, amikor az ország jent dobott a piacra. Noda kijelentette, a kormány bátor intézkedéseket tesz, ha szükségessé válik és nem zárnak ki egyetlen lehetséges opciót sem.

A svájci frank egyetlen kivételével gyengült a 16 vezető deviza közül arra a spekulációra, hogy a svájci jegybank új intézkedéseket hozhat a valuta felértékelődésének megállítására. Az SNB ebben a hónapban nulla százalékra csökkentette a három hónapos LIBOR-t, és közel hétszeresére növelte a bankok látra szóló betétét, valamint nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy további intézkedéseket hoz a frank erősödése ellen, emlékeztet a Bloomberg hírügynökség.

Több mint 1000 svájcit megkérdezésével zajlott kutatás azt mutatja, hogy a lakosság 63 százaléka támogatja a jegybankot, hogy megakadályozza a frank erősödését – jelentette a SonntagsZeitung. Az újság azt is hangsúlyozta, a svájci kabinet reméli, hogy az SNB célárfolyama legalább 1,2-es euró/frank árfolyamon lesz. A jegybank szóvivője, Walter Meier meg kívánta kommentálni a Bloomberg kérdését, amely arra vonatkozott, hogy a központi bank interveniált-e a devizapiacon. A pénzügyminisztérium szóvivője sem adott választ, hogy a frankot 1,2-es célárfolyammal szeretnék-e rögzíteni.

A Bloomberg korreláció-súlyozott indexében a svájci frank 11 százalékot erősödött az elmúlt 3 hónapban, amely a legnagyobb nyereség 10 vezető ország fizetőeszköze körül. A jen 5,2 százalékos erősödött, míg az amerikai dollár 1,9 százalékot esett az időszakban.

Az euró gyengül, amelyet az a félelem hajt, hogy a Markit Economics holnapi menedzserindexe 50 pont alá süllyedhet augusztusban a júliusi 51,2 pontról. Folyamatos a lassulás az euróövezetben, különösen Németországban, mondta Callum Henderson, a Standard Chartered globális valutaelemzési vezére.

A globális lassulás, illetve a recessziós félelmek felerősödése miatt óriási kockázatkerülés alakult ki a piacokon az lemúlt hetekben, amely a frankot és a jent erősítette a devizák közül. Az arany új csúcsokra szárnyalt, 1 900 dolláros unciánkénti árfolyam közelébe.

A piacon az a spekuláció terjedt el, hogy Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke augusztus 26-án bejelenti a monetáris könnyítés harmadik körét, hogy segítse a gazdaság kilábalását.

A Fed a hónapban korábban hangsúlyozta, a gazdasági növekedés „lényegesen lassabb” lesz a vártnál, és kész az eszközök széles tartományát bevetni a gazdaság növekedése érdekében. Vállalták, hogy az irányadó kamatot nullán tartják 2013 közepéig. A piacok középpontjában Bernanke beszéde lesz ezen a héten – mondta Junichi Ishikawa, az IG Markets Securities piaci elemzője. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.