BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piaci hisztéria után elpárolgott a frank ereje

A svájci frank száguldott délelőtt, de a lendület el is fogyott, miután a piaci pánik megszűnt az SNB bejelentését követően.

Miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nem utalt arra, hogy a frank árfolyamát rögzítenék az euróhoz, az alpesi deviza óriási szárnyalásnak indult a bankközi devizapiacon. A jegybank ugyanakkor ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a frank erőteljesen túlértékelt, valamint 120 milliárd frankról 200 milliárdra növelte a likviditást; valamint kiemelték, ha szükséges, további intézkedéseket hoznak az alpesi deviza ereje ellen.

A közlemény hatására a svájci frank széleskörűen erősödött: 1,1455-ös szintről 1,1125 alá került az euróval szemben pillanatok alatt. Több piaci szereplő arra spekulált, hogy bejelentik az frankárfolyam rögzítését. A pánik azóta alábbhagyott, és a frank folyamatosan gyengül, délutánra már 1,14 felett áll az euró/frank kurzus.

Ebben a környezetben beleadtak a forintba is, és 270-es szintről 272,3-ig ütötték a hazai devizát az euró ellenében, miközben a régió fizetőeszközei ennél mérsékeltebb esést szenvedtek el délelőtt 9 órakor. Délutánra a forint folyamatos erősödéssel a lélektani 270-es kurzus alá került, és a 13 óra után már 269-es szinten jegyzik a közös európai devizát.

A forint 235,4-es záróárfolyamról 234-ig erősödött reggelre a frankkal szemben, majd az SNB közleményét követően a frank erősödésének és a forint esésének együttes hatására 242 forintig emelkedett az alpesi deviza ára. Délutánra elcsitult a pánik, és a piacok is világosan látják: a közleménytől függetlenül a svájci jegybank továbbra is képes lehet meglepetést okozni. Valamint azzal, hogy egyelőre nem jelentették be az árfolyamrögzítést, a közleményben nem cáfolták azt (utalást sem tettek rá). A frank ára 236 forint alá süllyedt délutánra.

"Az SNB nem lőtte el az összes töltényét - kivárnak, hogy a jelenlegi bejelentés mire lesz elég" – írta Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

"A mai napon a svájci kormány is tehet valamilyen bejelentést arról, hogy hogyan szeretné kezelni a frank erősödése miatti negatív gazdasági hatásokat" – emelték ki az Erste elemzői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.