BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A svájci jegybank második napja akciózik - Íme, az eredmény

Hiába sikerült jól a tegnapi éves diszkontkincstárjegy aukció, ez nem mutatkozott meg a forint árfolyamán, a hazai fizetőeszközt az euróval szemben 270 alól 274 fölé húzták, mert nagymértékben romlott a globális befektetői hangulat, ismét komoly esésbe kezdtek a részvényindexek, és erőre kapott a frank, jen, dollár menedék deviza trió az euróval szemben – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében.

A forint helyzete régiós összehasonlításban stabilnak mondható, de az utóbbi néhány napban némileg alulteljesített a forint a koronával, a lejjel és a zlotyval szemben. Míg a többség tartásban gondolkodik,
az aukción tapasztalható hozamcsökkenés jele lehet a kamatvágásra számító befektetők növekvő számának – vélekedett a Commerzbank közgazdásza.

Az ÁKK tegnap a kétheti rendszerességgel tartott 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukción, 2012. augusztus 22-én lejáró papírt hirdette meg a megszokott 50 milliárd forintos összegben.

Az elsődleges forgalmazók 187,880 milliárd forint ajánlatot tettek, nagyobb összegben jegyezték túl a meghirdetett összeget mint az előző, két héttel ezelőtti aukción A mostani aukción 5,69 százalékos átlaghozam alakult ki, 35 bázisponttal alacsonyabb az előző aukció átlaghozamánál és 23 bázisponttal a 12 hónapos diszkont kincstárjegy 5,92 százalékos szerdai másodpiaci referencia hozama alatt.

Amennyiben ezek a várakozások realitássá válnának és a Magyar Nemzeti Bank kamatot csökkentene az év hátralévő részében, még akkor is megmaradna a magyar kötvények vonzereje, ami viszonylag stabilan tarthatja az euró/forint árfolyamát, írja Karsai Péter. Mára 273-276 közötti kereskedés valószínűsíthető az elemző szerint.

A Raiffeisen Bank közgazdászai azt emelik ki, hogy több nagy elemzőház is módosította az utóbbi órákban növekedési előrejelzéseit. A Morgan Stanley, a JP Morgan és a Citigroup elemzői különböző mértékben pesszimisták, de mind lefelé korrigálják az idei és jövő évi GDP növekedési prognózisaikat az USA-ra, illetve Európára.

„Az EKB monetáris tanácsának tagja, Jürgen Stark szerint a közös euró kötvények kibocsátása nem jó megoldás, miután csak tüneti kezelésre alkalmas. Hasonlóképpen a jegybankár nem tartja megfelelőnek az EFSF keretének emelését, vagy esetleg az EKB-tól fedezetlen likviditás biztosítását, ehelyett strukturális korrekciókra van szükség a gazdaságokban szerint” – teszik hozzá.

Karsai felidézi, a dollár erősödött tegnap a rossz amerikai adatok érkeztével. 9000 fővel többen folyamodtak az USA-ban munkanélküli segélyért az előző héthez képest, ez tovább rontotta a már amúgy is borús hangulatot, majd hidegzuhanyként érkezett a philadelphiai FED hangulatindexe, ami hatalmas esést mutatott, a +2-es érték helyett -30,7 lett a beszerzési menedzserindex értéke, ami hasonló szinten 2009 márciusában volt utoljára, megközelítve a 2008-as lehmani mélypontot.

A Commerzbank elemzője hozzáteszi: nagyot estek tegnap a világ részvénypiacai is, az amerikai tőzsdéken egy nagybank gazdasági elemzése váltotta ki az eladási hullámot, mely gazdasági visszaesést, GDP csökkenést vizionált globálisan és a legfontosabbnak számító piacokon is, tovább mélyítve a recessziótól való félelmeket. Az üzleti szektor depressziós hangulata elképzelhető, hogy intézkedésre fogja sarkallni a FED-et. Ben Bernanke az aktuális álláspontját a (a mennyiségi lazítás harmadik köre – A szerk.) QE3 programról az egy hét múlva esedékes jackson hole-i beszédében részletezheti. Addig várhatóan marad az 1,41-1,45 közötti sávban az euró/dollár.

„Tegnap óta a felerősödő kockázatkerülés miatt erősödik a frank, nemcsak a forinttal, hanem az euróval, dollárral, sőt még a jennel szemben is. Annak ellenére favorizálják a frankot a kereskedők, hogy az Svájci Nemzeti Bank bármikor újabb bejelentést tehet, amivel hosszabb távon” – zárja kommentárját Karsai.

A Raiffeisen elemzője, Keszeg Ádám azt is kiemeli, a rendkívül negatív tőkepiaci hangulat és a csalódás ellenére, amit a piac szenvedett, miután nem rögzítették az árfolyamot a svájci hatóságok, a frank árfolyama nem mondható erősnek az elmúlt hetek viszonyában. Az SNB intézkedései (az indirekt negatív kamatok) ellensúlyozzák a kockázat-kerülést. A piaci információk szerint a határidős piacon a svájci jegybank már második napja korlátlan likviditással operál, a 3 hónapos frank bankközi kamat pedig már csak 0,013 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.