BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális frankszárnyalás: 244 forint felett az új csúcs

A svájci frank a devizák széles körével szemben erősödött hétfő délután.

16 óra után

Délután négy óra után 244,4 forintot is kértek az alpesi devizáért, miközben az euró/forint 269-es szint körül állt.

Az euró közben 1,106-ra csökkent a svájci frankkal szemben. A piaci ár egyre közelebb kerül azokhoz a pesszimista jóslatokhoz, amelyek elképzelhetőnek tartják, hogy kialakulhat az euró/frank paritás. Ebben a helyzetben az euró/forint árfolyam megegyezne a frank/forint kurzussal.

Az Egyesült Államokból kiábrándító adat érkezett, amely a svájci frankot erősítette: az ISM intézet feldolgozóipari menedzserindexe júliusban 4,4 ponttal, 50,9 pontra esett, miközben az elemzők 54,3 pontot vártak. Ez megerősíti azokat a nézeteket, amelyek szerint lassulni fog a globális kilábalás.

A vezető részvényindexek zuhanásnak indultak. A német DAX index 2 százalékos mínuszban áll, amelyre a reggeli 1-1,5 százalékos emelkedésből váltott az index.

16 óra előtt

A frank/forint árfolyam meghaladta a 240-es szintet: az új történelmi mélypont – a forint szempontjából – 240,83-as szinten állt háromnegyed négy körül.

Az euró egészen 1,12-re süllyedt az alpesi devizával szemben, és a forint mérsékelten gyengült az euró ellenében: a korábbi 268-as szintről 268,5-ig. E két tényező eredményeképp került új historikus szintre a frank/forint is.

Az európai vezető tőzsdeindexek korrigálni kezdtek: az irányadó Stoxx Europe 600 a korábbi 1,2 százalkos előnye elolvadt, illetve 0,2 százalék maradt belőle.

15 óra előtt

Érzékelhető kockázatkerülés alakult ki délután a nemzetközi pénzpiacokon, és az euró új történelmi mélypontra került a svájci frankkal szemben 1,1263-as szinten.

Ennek következtében a frank/forint keresztárfolyam a reggeli 234-es szintről újra 238 közelébe emelkedett, és nincs messze a 239-es pénteken kialakult történelmi mélyponttól.

Rövid életű volt a frank gyengülése, amely azután következett be, hogy Barack Obama amerikai elnök azt mondta, megállapodtak az adósságlimit emelése kapcsán a republikánus és a demokrata képviselők. Ezzel megerősödött az a piaci nézet, amely szerint az Egyesült Államok elkerüli a technikai államcsődöt.

Az amerikai dollárral szemben is történelmi csúcsra ért az alpesi deviza: 78,17 centes szinten alakult ki az új historikus árfolyam.

A piac azonban nem felejtette el, hogy a nemzetközi hitelminősítők így is megfoszthatják az Egyesült Államokat a legjobb „AAA” hitelminősítésétől, és az eurózóna adósságválsága kapcsán sem nyugodott meg a piac.

Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, egyes republikánus képviselők jelezték, viccnek tartják a csomagot. Az elemző szerint a piac azon aggódik, hogy esetleg mégsem fogadják el a csomagot, illetve ha el is fogadják, nem kerülhető el az Egyesült Államok leminősítése.

Csupán annak köszönhető, hogy forintban nem döntött újabb historikus csúcsot a svájci frank, hogy a hazai deviza közel 0,6 százalékkal javított pozícióján az euróval szemben hétfőn. A 269,5-ös záróárfolyamról 268 alá kapaszkodott a forint.

Obama azt mondta, mintegy 2,4 ezer milliárd dollárral csökkentenék a kiadásokat, és megemelik az adósságplafont. Elemzők szerint azonban ezzel továbbra is bizonytalan, hogy a lépések elegendőek-e ahhoz, hogy a Standard & Poor’s, a Moody’s Investors Service vagy a Fitch ne minősítse le az USA-t.

Összességében az első benyomásunk az, a megállapodás önmagában nem valószínű, hogy elegendő ahhoz, hogy az S&P eltávolítsa az esetleges leminősítést valószínűsítő negatív kilátást – írta Julian Callow és Frank Engels, a Barclays Capital londoni elemzői.

A Dankse Bank koppenhágai elemzője szerint ez „nem elegendő ahhoz, hogy (az Egyesült Államok) elkerülje a leminősítést”. Allon von Mehren, a bank vezető közgazdásza azt írta, továbbra is 50 százaléknál nagyobb valószínűséget látnak arra, hogy a következő hónapokban leminősítik az USA-t.

A MarketWatch beszámolója emlékeztet, az S&P a múlt héten jelezte, 4 ezer milliárd dolláros deficitcsökkentés kellene az „AAA” besorolási szint megerősítéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.