BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a félelem, a frank, és az arany - Hanyatlanak a piacok

Iszonyatos volatilitást hozott a hétfő a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek folytatják múlt heti zuhanórepülésüket.

A magyar tőzsde hatodik napja esik, amely a legrosszabb negatív széria közel három éve, írja a Bloomberg. A forint is esett, miután a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő megfosztotta az Egyesült Államokat legmagasabb befektetésre ajánlott adósminősítésétől.

A BUX 2009 szeptembere óta nem zárt ilyen alacsony szinten. A BÉT vezető indexe 3,15 százalékos, illetve 620,72 pontot eséssel zárt 19 112,42 ponton.

A Mol 3,39 százalékot esett 17 680 forintra. Az olajcég részvényárfolyamának esését fűthette, hogy a nyersolaj ára meredeken csökken. Az Amerikában használatos WTI közel 4 százalékot esett 83,5 dollárra, míg az európai Brent hordónkénti ára 3 százalékot esett 106 dollár közelébe.

Az OTP árfolyama 3,09 százalékot csökkent 4 545 forintra. A bankrészvényt a negatív nemzetközi befektetői hangulat mellett az is lefelé tolhatja, hogy a frank szárnyalásával, az alpesi devizában denominált hitelállomány miatt tovább romolhatnak a banki hitelportfóliók, így a nem teljesítő hitelek aránya.

A frank új csúcsot döntött: 255,78-as szinten is jegyezték az alpesi devizát hétfő délután.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Richter árfolyama 3,85 százalékos zuhanáson ment keresztül, így 34 700 forinton búcsúzott. A Magyar Telekom 2,09 százalékot esett 515 forintra.

A biztos menedéknek tekintett arany árfolyama 1 709 dolláros árfolyamon is állt, amely 57 dolláros, illetve 3,4 százalékos drágulásnak felel meg.

A volatilitást mérő VIX index, amelyet a piac félelem-indexnek nevez, egy nap alatt 20 százalékkal emelkedett 40 pontra. Utoljára tavaly májusban állt ilyen magas szinten a VIX; huzamosabb ideig pedig a válság legsötétebb időszakaiban alakult e szint felett.

Az irányadó Stoxx Europe 600 index 3,7 százalékot zuhant. Az Egyesült Államok vezető indexei 2,7-3,5 százalék közötti mínuszt mutatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.