BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szupererős a forint – Mi áll a háttérben?

A forint kifejezetten jól teljesít a vezető devizákkal szemben. A hazai fizetőeszköz a régiós devizák közül a legjobban teljesít az euró ellenében hétfőn.

A forint 271-272-es árfolyam között mozog a közös európai devizában szemben, miközben a múlt héten még 278 forinton is állt a jegyzés. Hétfő hajnalban még 273,5 forint körül állt az euró ára a bankközi piacon.

„Érdemben erősödik a forint a mai napon, az euró/forint kurzus szinte elérte a 200 napos mozgóátlagot ma reggel, 271 forint alatt is forgott az árfolyam. A svájci frank árfolyamküszöbbel kapcsolatos találgatások erősítőleg hatottak a forint euróval szembeni árfolyamára is” – vélekednek az Erste Bank közgazdászai.

A forint 0,65 százalékot erősödött az euróval szemben a hét első napján, míg a román lej 0,3 százalékkal tudott javítani pozícióján. A régió két másik devizája gyengült: a lengyel zloty 0,05, míg a cseh korona 0,4 százalékos leértékelődést könyvelhetett el.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint árfolyamát segíthette, hogy javult a nemzetközi befektetői hangulat, valamint az is, hogy a svájci frank jelentős gyengülésen ment keresztül az elmúlt néhány napban, amely javította a hazai kilátásokat. A frank ára 270-es szintről 240 környékére süllyedt 3 nap alatt.

„A svájci frank jelentős gyengülésének köszönhetően enyhülnek a magyar bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmak, és ennek köszönhetően a forint is olyan erősen nyitott, amire a múlt héten csak röpke ideig volt jellemző” – írta napi devizapiaci elemzésében Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

Hasonlóan látja a helyzetet Karsai Péter, a Commerzbank elemzője: „Jobban teljesít a hazai fizetőeszköz a térségbeli társainál, és ebben talán a svájci frank árfolyamának, konszolidálódásának is van némi szerepe, miután felröppent a hír, miszerint a Svájci Nemzeti Bank valahol 1,10 és 1,40 között egy meghatározott időre rögzítené az euró/frank árfolyamot.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.