BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre egy jó hír a tengerentúlról

Csökkent a csődhöz legközelebb álló bankok száma az Egyesült Államokban a második félév során. A hír önmagában nem lenne túl érdekes, csakhogy ilyesmi nem fordult elő a válság kirobbanása óta.

A problémás bankok listájáról 23 hitelező került le az év második három hónapjának során, igaz még így is maradt rajta 865 a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) legfrissebb felmérése szerint. A listán szereplő bankok nem feltétlenül dőlnek be, ám ők állnak a legközelebb a fizetésképtelenséghez.

A jó hír, hogy 2006 harmadik negyedéve óta ez volt az első alkalom, hogy a problémás hitelintézetek száma csökkent. A jelentés azonban további bizonyítékokkal is szolgál a fejlődésre. Az idei év első felében 48 bank jelentett csődöt, sokkal kevesebb, mint egy évvel korábban: akkor ugyanis 86 bank dőlt be. A tavalyi év során összesen 157 bank vált működésképtelenné, ami a legutóbbi, a kilencvenes évek elején tapasztalt recesszió óta a legmagasabb érték.

Az FDIC, az ország hitelintézeteit védő biztosítási alap egyenlege 3,9 milliárd dolláros pluszban állt a második negyedév végén - erre sem volt példa az utóbbi két évben. Három hónappal korábban még egymilliárd negatívummal zárt az alap.

Ugyanakkor a problémás bankok aránya még mindig magas, hiszen minden kilenc pénzintézetből egy bajban van a tengerentúlon. Az arányuk pedig tovább nőhet, amennyiben a gazdaság újfent lefelé veszi az irányt, amire az elemzők egyre nagyobb esélyt adnak az utóbbi hetek gyenge makroadatai láttán. Ugyanakkor bíztató jel, hogy az ország 7 513 pénzintézete 28,8 milliárd dolláros profitról adott számot a második negyedévben. Ez 38 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ráadásul folyamatosan a nyolcadik negyedév, hogy emelkedtek a profitok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.