BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görögök miatt felébredtek a medvék a Wall Streeten

Felébresztették az alvó medvéket a Wall Streeten, az indexek 2.5 %-al csökkentek. A görög adósság válság veszélyezteti az euró övezet pénzügyi integrációját, a borús európai helyzetnek köszönhetően a Dow 2.2 %-al, az S&P 1.7 %-al, a Nasdaq 0.5 %-al csökkent a múlt héten.

Szerző: Tradenet Global

A pénteki veszteség gyakorlatilag eltűntette a múlt heti profitot. A görög államcsődnek a veszélye, az újabb amerikai recesszió körüli aggodalmak, a múlt csütörtöki, kevés konkrétumot tartalmazó Bernanke-Obama beszédek teljesen letörték a befektetők kedvét. A pénzpiaci részvények egy ideig jól teljesítettek, de miután Németország bejelentette, hogy segít a fizetésképtelen Görögországnak, lefelé indultak meg a papírok.

A Bank of America (BAC -3.1%) 40 ezer fős létszám leépítést jelentett be pénteken. A J.P. Morgan (JPM) és a CitiGroup (C ) 4.2 százalékos esést produkált. A május eleji csúcs óta az S&P három hónap alatt 18 %-ot esett, 1,154-en zárva a pénteki kereskedést. Amennyiben az index 1,100-as szint alá süllyed, egyértelműen megállapítható a „medve piac”.

Obama csütörtöki, a Kongresszus előtt tartott televíziós beszédére, melyben 447 milliárd dolláros munkahely teremtő programot jelentette be, a pénzpiacok pénteken tudtak reagálni. A kereskedők szkeptikusan állnak a tervezett megvalósításához, Obamának nem lesz könnyű dolga átvinni a tervezetet az ideológiailag is megosztott Képviselőházon. Obama felismerve az akadályt, 6 pontban fogalmazta meg miért is szavazzák meg a javaslatot, mely tartalmaz további kormányzati infrastrukturális kiadásokat, megfékezné a tanárok elbocsájtási hullámát, és csökkenti a magánszemélyek is kisvállalkozások által fizetett adóterheket.

A tervezet az alábbiakat foglalja magában: minden olyan cég, mely új munkahelyeket teremt a több mint fél éve munkát nem találó 5 millió amerikai bármelyikének, az 4000 dolláros támogatást kap. Ezen felül kiterjesztik a munkanélküli juttatásokat is, és minden amerikai család 1500 dolláros adócsökkentésben is részesül a jövő évben. Továbbá 35 ezer iskola felújítását is célul tűzték ki. A program 194 milliárd dollárba kerül, és 253 milliárd dollár adóbevételt von el a kasszától.

Michael Darda, a stamfordi MKM Partners vezető közgazdásza szerint a Wall Street-i elemzői hangulat nem túl optimista, nem kizárt, hogy az S&P 500 akár 970-es szintre süllyed. A 2012-es előrejelzések 30 %-os csökkenést is mutathatnak, az indexben szereplő cégek részvényeinek profitja 108 dollár körül lehet. „Úgy gondoljuk, hogy az S&P 500 970-1,030-as szintre is csökkenhet, és ha a piaci körülmények nem lesznek megfelelőek, akár tovább is eshet.” mondta Darda.

S&P500 (SPY)

A piac a legutóbbi 1,100-as támasz szintről 50-es mozgóátlag mellett 1,230 szintet ért el, mely egyben a korrekciós szint is lesz, előre vetítve egy csökkenő trendet. 1,100-as szint alá süllyedve, az index várhatóan megcélozza az 1,000-es szintet. Ugyanakkor alternatíva lehet az is, hogy az augusztusi ellenállási szintet áttörve, az index 1260-as szintig megy el, majd onnan kezdi meg a csökkenést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.