BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesújtó vélemények: Bóvli lehet Magyarország, gyengülhet a forint

Elemzők szerint a forint gyengülhet az euróval szemben a fiskális kockázatok miatt. A Citigroup friss elemzése szerint Magyarország gazdasága jövőre 1 százalékkal növekedhet, és a hiánycélt sem érhetjük el. A Nomura és a Raiffeisen közgazdászai szerint hazánkat a befektetésre nem ajánlott, vagyis a „bóvli” kategóriába minősíthetik le. Az UniCredit 295-ös célárfolyamot adott meg az euró/forintban.

Folytatódott a forint gyengülő trendje az elmúlt napokban, tavaly november óta nem látott szintre gyengültünk az euróval szemben. A nemzetközi környezet nem használ a hazai fizetőeszköznek - Görögország közeli csődje ismét napirendre került - de a forint leértékelődése alapvetően a kormánynak a devizahitelek fixált árfolyamon való törlesztését lehetővé tevő javaslata nyomán indult el, írják elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai.

„Ennek ellenére a régió alulteljesítő devizája nem a forint, hanem a lengyel zloty volt, amely több mint 4%-os leértékelődést tudhat magáénak, miután a lengyel illetékesek jelezték, hogy tolerálják a zloty további leértékelődését” – teszik hozzá.

Előre tekintve a devizahitelek végtörlesztését előirányzó javaslat jelentős leértékelődési nyomás alá helyezheti a forintot, miután az azonnali piacon nagyobb mennyiségű forint eladást / külföldi fizetőeszköz vásárlást vonhat maga után. Ennek mértékét tekintve a javaslat részleteinek hiányában és a végtörlesztésre kerülő hitelek arányának ismerete nélkül csak találgatni tudunk, hangsúlyozzák az elemzők.

„A javaslat emellett a magyarországi politikai kockázatok változatlanul magas szintjére hívja fel a figyelmet, így újabb negatív üzenetet jelent a külföldi befektetőknek, hazánk pedig ismét reflektorfénybe kerül a nemzetközi szervezeteknél. Emellett a 2012-es költségvetés egyensúlyát biztosító intézkedésekről továbbra sem tudunk semmit, és miután a kormány foggal-körömmel ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez, nem látszik, hogy mitől tudna csökkenni Magyarországon a hiány” – vélekednek.

„Korábban a hazai hitelminősítés feljavítására számítottunk, jelenleg azonban a politikai és fiskális kockázatok megnövekedett szintje miatt a bóvli kategóriába történő leminősítés esélye újból jelen van véleményünk szerint” – emelik ki. Ez újabb leértékelődési nyomás alá helyezhetné a hazai eszközöket, így a forintot is. Decemberi euró/forint célárfolyamunkat 285-re módosítottuk, zárul a kommentár.

Nomura: Egyre nagyobb a „bóvli” esélye

A tervek veszélyeztetik a külföldi bankokat Magyarországon, a bankokat terheli a politikai bizonytalanság, a lassú növekedés és a bankadó, írta Peter Attard Montalto.A Nomura feltörekvő piaci elemzője szerint a kormány nem törődik azzal, hogy a tervek milyen hatással vannak a külföldi bankokra, akik az eszközök többségével rendelkeznek a bankszektorban.

Montalto ennek kapcsán idézte Orbán Viktor hétfő délutáni kijelentését, mely szerint a külföldi bankok a döntésektől függetlenül kivonják a forrásokat és a tőkét Magyarországról.
Bár Magyarország folyó fizetési mérlege többletet mutat és a tart a fiskális konszolidáció, a javaslat kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra és a bankokra. Ezért jelentősen növekszik annak valószínűsége, hogy Magyarországot „bóvli” kategóriába minősítsék.

Citi: 1 százalékos növekedés lehet jövőre

Az elemzők szerint Magyarország 2 százalékos növekedési előrejelzése a jövő évre „túlságosan” optimista. A megszorítások hatására a növekedés 1 százalékos lehet – hangsúlyozzák a közgazdászok legújabb anyagukban, amelyet azután állítottak össze, hogy a Magyar Nemzeti Bank tisztségviselőivel találkoztak. A Citi elemzői hozzáteszik, nem lehet számítani közelgő kamatcsökkentésre, írja a Bloomberg hírügynökség.

A közgazdászok az irányadó kamat kapcsán figyelmeztettek Magyarország magas CDS-felárára. Az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár 450 bázispont felett állt tegnap.
A londoni elemzők szerint a költségvetési hiány a GDP 3,8 százaléka lehet 2012-ben, szemben a kormányzat által várt 2,5 százalékos hiánnyal

UniCredit: 295 forintra drágulhat az euró

A befektetőknek el kell adni a forintot az euróval szemben, mert a magyar fizetőeszköz „rövid távon” 295-ös szintre gyengülhet a kormány tervének hatására.

A kormány lehetővé tenné, hogy fix árfolyamon fizessék vissza a külföldi devizában denominált, jelzálogfedezett hiteleket az adósok, a piaci árazás alatt, fogalmazott Tóth Gyula, az UniCredit SpA közgazdásza.

Megindult a leszakadás

Nagyrészt hazai hatásokra gyengült a forint az euróval szemben, a fontos 285-ös szint elesése után tovább esett a hazai deviza. Reggel még 284 forinton állt az euró ára, délelőtt azonban 287,7 forinton is jegyezték a közös európai devizát.

A forint elszakadt a régiós devizáktól, és a legnagyobb gyengülést mutatja szerdán. A forint 1 százalékot esett kora délutánra, a lengyel zloty 0,4 százalékkal értékelődött le, míg a román lej és a cseh korona gyakorlatilag stagnálást mutat.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forintot múlt pénteken még 275-ös szint közül jegyezték az euróval szemben, majd  Lázár János bejelentése után intenzív gyengülésbe kezdett. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, 180 forinton végtörleszthetik a jelzálogfedezett frankhiteleket az adósok (euró esetében 250 forinton).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.