BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU válságcsúcs „klasszikus Mátyás király mesére hasonlít”

Tegnap délután egymásnak ellentmondó hírek érkeztek váltakozva rövid időn belül azzal kapcsolatban, hogy lesz-e végleges megoldás az EU részéről az adósságválságra vagy sem – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Először olyan információ érkezett, hogy elhalasztják a mára tervezett válságcsúcsot, majd jött a cáfolat, hogy mégis meg fogják tartani a rendezvényt. Végül az igazság leginkább a klasszikus Mátyás király mesére hasonlít, mivel lesz is tanácskozás meg nem is – vélekedett Karsai Péter.

Összeülnek ugyan az illetékesek, de döntés nagy valószínűséggel nem fog születni. Némi iróniával élve van még idő, hiszen a november 3-4-ei G20-as csúcsig még bő egy hét van hátra, és az EU eddig szabott határidőt önmagának.

Új kitűzött döntési dátum nincs, de ha lenne, azt sem lehetne készpénznek venni. Nyugtával kell dicsérni majd azt a napot, amikor végre megszületik nagy vajúdás után a megállapodás – tette hozzá Karsai.

Rámutatott: „A végleges döntés elhalasztása természetesen forintgyengülést eredményezett, 299,5-ig szökött fel tegnap az euró/forint árfolyama. A mai reggel valamelyest konszolidálódott az árfolyam, 298-ról indul a kereskedés”.

Egyre nő annak az esélye, hogy az EU a szerteágazó mellérendeltségi viszonyok miatt nem fog tudni dűlőre jutni „önszántából”. Ha ez tényleg így alakul, akkor a következő lehetőség az a G20-ak cannes-i konferenciája lehet, ahol az IMF-el karöltve színre léphet Kína, Brazília, vagy akár India is, hogy mentse a menthetőt. De ilyen esetben mindig felmerül a kérdés, hogy a segítségre sietők mit kérnek majd cserébe – vélekedett.

Tegnap, amikor kiderült, hogy későbbre halasztják a döntést, akkor hirtelen elkezdett erősödni a dollár, de nem túl nagy mértékben, 1,3940-ről 1,3880-ig. Ma a bizonytalanságok ellenére 1,39 feletti szinteken indul az európai euró/dollár kereskedés.

„Délben Angela Merkel, német kancellár a Bundestag alsó-házának törvényhozóitól kér felhatalmazást, a német képviselőknek a szavazatukkal jóvá kell hagyniuk az EU gyűlésen képviselendő német álláspontot. A csúcstalálkozó menetrendje várhatóan az éjszakába fog nyúlni, délután hattól 19:15-ig az EU 27-ek, vezetői tanácskoznak, negyed nyolctól indul az érdemi vita, amikor már csak az EMU tagállamainak vezetői fognak értekezni, dönteni valószínűleg nem” – vázolta a válságcsúcsot Karsai.

Lesz ugyan EU gyűlés, de végleges döntésre vajmi kevés esély mutatkozik, így nem csoda, hogy már 244-245 között található ma reggel a frank/forint árfolyama – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.