BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy a mélybe rántotta a forintot

A forint a devizák széles körével szemben gyengült szerdán délután. A Világgazdaság Online által megkérdezett elemző szerint elképzelhető, hogy a gazdasági tárcával már közölték is a leminősítésről szóló döntést.

Délután 4 órakor meredeken esni kezdett a hazai deviza, és egészen 302 fölé ütötték az euró ellenében. A forint több mint 1 százalékot esett napon belül a közös európai devizával szemben, ezzel két és fél éves mélypontra került. A cseh korona és a lengyel zloty 0,25 százalékot esett napon belül, míg a román lej 0,6 százalékot veszített értékéből.

„Már eldöntöttnek tűnik, hogy Magyarországot leminősíthetik, ha már ennyire nyíltan beszélnek róla kormányzati szinten” – mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere a Világgazdaság Online-nak. Hozzátette: a közelgő leminősítést valószínűleg közölték már a minisztériummal vagy az ÁKK-val.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, reális veszélynek tartja, hogy valamelyik hitelminősítő esetleg ront hazánk adósbesorolásán. Ez azt jelentené, hogy Magyarország elveszíti a befektetésre ajánlott adósbesorolását, amely jelentős piaci hatásokkal járna: a forint gyengülésével, illetve a kötvényhozamok emelkedésével.

Bebesy hozzátette: az sem tett jót a forintnak, hogy Matolcsy gyakorlatilag egy magyar mennyiségi monetáris könnyítésről beszélt. Ezt az eszközt a fejlett országokban használják, jóval alacsonyabb állampapírhozamok és deflációs veszélyek mellett (hazánk esetében egyik sem áll fenn, így rendkívül veszélyes kísérlet lehet), a gazdaság élénkítése érdekében, és általában a fizetőeszköz gyengülésével jár együtt.

Bebesy szerint az is negatívan hat, illetve növeli a piaci bizonytalanságot, hogy a nemzetgazdasági miniszter ugyanebben az interjúban elmondta, azt szeretné elérni, hogy jövőre már ne terheljen minket devizahitel. E mellett a nemzetközi tényezők is a forint gyengülésnek irányába hatnak. Folyamatosan érkeznek olyan kommentárok, amelyek szerint ma sem egyeznek meg az euróövezeti mentőalap (EFSF) kibővítéséről az EU-ban. A németek minimális hozzájárulással próbálják megoldani a válságot – hangsúlyozta Bebesy Dániel.

Suppan Gergely szerint a forint akkor fordul az euróval szemben, amikor a dollár/euró árfolyam is. A TakarékBank vezető elemzője kiemelte: a forint volatilitása nagyobb, mint a régiós devizáké.

Kiemelte: Matolcsy György délutáni nyilatkozata sem segített. „Rossz előjel, hogy a miniszter szerint Magyarországot leminősíthetik, de legalább felkészülhetünk erre” – tette hozzá.

Suppan szerint növeli a bizonytalanságot, hogy további intézkedéseket hoznának a devizahitelek forintra váltására.

A nemzetközi hangulat romlott délután, miután a piac már gyakorlatilag biztosra veszi, hogy nem lesz megállapodás az EU-csúcson az adósságválság kezeléséről – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.