BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új alap a kockázat bemérésére

2011 utolsó negyedévébe lépve eggyel több QUANTIS-eszközalap közül választhatnak az UNIQA Biztosító ügyfelei, a unit-linked életbiztosítások esetében ugyanis felkerült a palettára a QUANTIS Eszközallokátor konstrukció, amely optimális megoldást jelent bármilyen kockázati étvágyú ügyfél számára.

A befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítások hosszú távra szólnak, hiszen minimum 10 éves vagy annál hoszszabb – 15, de akár 20 éves – időtartamú elkötelezettséget jelentenek. Így aki ezt a megtakarítási formát választja, egyúttal hosszú évekre lemond a befektetett tőke likviditásáról, melynek lejárat előtti kivonását amúgy gazdaságossági szempontok sem indokolják. Éppen ezért aki hosszú távra fekteti be a pénzét, cserébe minél magasabb hozamot vár el, jóval magasabbat, mint amennyit egy kockázatmentes eszközzel – például állampapírral – realizálhat.

Márpedig statisztikai tény, hogy hosszú távon – az átmeneti ingadozások ellenére – egyértelműen a részvények teljesítenek a legjobban, így nem is meglepő, hogy a unit-linked életbiztosítások mellé túlnyomó többségben ezt a befektetési formát választják az ügyfelek. Ezt szem előtt tartva a QUANTIS Investment Management Zrt. is elsősorban részvényalapokat hozott létre.

A részvények kisebb-nagyobb árfolyam-ingadozásai ugyan idővel kiegyenlítődnek, ám felvetődhet a kérdés, hogy a kevésbé kockázattűrő, illetve a biztosítási konstrukciójuk lejáratához közelítő kliensek egy a jelenlegihez hasonló gazdasági környezetben milyen eszközalapot válasszanak. Hiszen bár a befektetők tudatában vannak annak, hogy az adott pénzügyi instrumentum idővel ismét jól teljesíthet, ám a nem rózsás hangulatot, a volatilis piacokat látva gyakran előfordul, hogy a kockázatmentes pénzpiaci eszközök felé fordulnak, ezek a jelenlegi kamatkörnyezetben azonban nem tudnak reálhozamot elérni.

Ezen időszakra jelenhet megoldást a QUANTIS Eszközallokátor eszközalap, amelyet immáron az UNIQA Biztosító BROKERNET által értékesített, forintban nyilvántartott unit-linked életbiztosításai mellé is választhat akár a kockázatkerülő, akár a kockázatosabb befektetéseket kedvelő ügyfél. Az előbbinek ugyanis nem kell attól tartani, hogy befektetéseinek értéke jelentősen ingadozna, az utóbbi kör pedig átmeneti megoldásnak használhatja ezt a konstrukciót.

Az eszközalap ugyanis – ahol a mögöttes kitettséget a QUANTIS Növekedési vegyes alapok alapja adja – befektetési politikája miatt eleve mérsékelt volatilitású, ugyanakkor aktív vagyonkezelése miatt képes arra, hogy rövid idő alatt akár teljesen átrendezze a portfólióját, így a részvénypiacokkal sem korrelál szorosan.

Ennek köszönhetően elképzelhető, hogy egy kedvező befektetési klímában akár 70-80 százalékos részvénykitettséget is elérjen az alap, ám lejtmenet esetén nem kizárt, hogy ez a hányad nullára csökken, s más instrumentumok kerülnek a helyére, melyek éppúgy lehetnek árupiaci termékek, mint vállalati vagy államkötvények. Az egyedi modell alapján működő alap tehát a unit-linked terméket vásárlók számára jelentős hozzáadott értéket nyújt, hiszen bár hosszú távra kötik le a pénzüket az ügyfelek, az aktív vagyonkezelésnek köszönhetően nagyobb árfolyam-ingadozásoktól nem igazán kell tartaniuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.