BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Jöhet a leminősítés - Már késő az IMF-hez fordulni

Júliusban sokan csodálkoztak, amikor a Fitch hitelminősítő intézet stabilra javította az addigi negatív kilátását a magyar besorolásuk esetében. Négy hónap elteltével újra visszaállt a „rend”: mindhárom nagy hitelminősítőnél a „junk” (bóvli) kategória felett járjuk a kötéltáncot… még - írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az S&P ugyanis nem sokkal a Fitch bejelentés után negatív figyelőlistára tette Magyarországot, ami azt jelenti, hogy 90 napon belül esélyes a következő negatív irányú lépés, amely a befektetési kategóriából való kiesést jelentené már. A hátralévő rövid időben a kormánynak várhatóan nem lesz ideje olyan lépéseket tenni, hogy elkerüljük a leminősítést és a spekulatív zónába sorolást – vélekedett Karsai Péter.

Úgy látja, igazán komoly akkor lenne a helyzet, ha a Moody’s is leminősítene bennünket (amire szintén minden esély megvan), mert akkor számos befektetési és nyugdíjalapnak hivatalból (a befektetési szabályzatuk alapján) magyar államkötvény-eladásokat kellene végrehajtania. Ez azzal a következménnyel jár, hogy várhatóan kevesebben fogják lejegyezni az aukciókon a hazai papírokat, tehát többe fog kerülni az államadósság refinanszírozása.

Lehet, hogy egy készenléti IMF hitelkerettel a zsebünkben olcsóbban megúsznánk a dolgot, de a leminősítés szempontjából talán már késő is volna. Péntek este, a Fitch közlemény érkezése előtt még 309,50-nél járt az euró/forint árfolyama, utána viszont 311-312-ig gyengült a forint, és a mai reggelt is innen kezdjük, és inkább 315 körüli árfolyamok valószínűek.

„Az olaszoknál megtörtént a gyors kormányfőváltás, ráadásul a pénzügyi világban leginkább üdvözölt verzió diadalmaskodott, azzal, hogy Mario Monti lesz a miniszterelnök és már egy szakértői kormány összetételén dolgozik. Ma is lesz kötvényaukció Itáliában, kíváncsian várjuk, hogy reagálnak-e az olasz kötvényhozamok az új kormányfő személyére. Míg a görögök és az olaszok a szakértői kormányuk összeállításával foglalkoznak, addig Angela Merkel egy lipcsei CDU pártkongresszuson arra hívta fel a figyelmet, hogy ideje lenne szorosabb politikai egységet formálni az eurozónában, ezáltal a kötvényvásárlók meggyőződhetnének arról, hogy érdemes euró alapú kötvényekbe fektetni. Az euró/dollár árfolyama ma délelőtt a jó japán GDP számok ellenére dollárerősödést mutat, 1,38 közeléből 1,37 felé vette az irányt” – írja Karsai.

Az euró/frank árfolyama viszonylag stabil, 1,2350 körüli, de az euró/forint 313-nál jár, így 253 fölé került a frank/forint kurzusa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.