BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB hitelt adott, majd visszakapta a pénzt – De miért?

Szakértők becslése szerint egyik napról a másikra az Európai Központi Banknál (EKB) kötött ki annak a közel 500 milliárd eurónak a nagy része, amelyet az EKB a múlt héten három évre szóló hitel keretében az euróövezet bankjainak nyújtott – jelenti egybehangzóan a BBC News angol és az ARD német tévé.

Erre utal az a tény, hogy az EKB-nál a karácsony idején egy napra elhelyezett betétek összege az eddigi legmagasabb értéket,  411,813 milliárd eurót ért el. Az eddigi rekordot 2010 nyarán jegyezték fel, amikor ez az összeg 385 milliárd euró volt.

A német tévé szerint az egy napra szóló betétek és kihelyezések összege a bankok egymás között meglévő bizalmatlanságának jelzőszáma. Szakértők szerint ez az óriási összeg a bankrendszerben érzékelhető nagy stressz bizonyítéka.

Rendes körülmények között ugyanis a bankok a bankközi piacon látják el magukat pénzzel, kölcsönösen kisegítve egymást likviditással. Jelenleg azonban a bankok tartanak a mindenkori versenytársak csődjének lehetőségétől.

Az adósságválság és számos bank erős kötelezettségvállalása a csőd veszélye által fenyegetett euróállamokban még mindig bizonytalanságot idéz elő.  Az ARD megjegyzi, hogy a pénz az EKB-nál  ugyan biztonságban parkol a pénz, de ez a bankoknak sokba kerül. Ugyanis az egynapos betétre a kamatok mértéke mindössze 0,25 százalék. A bankközi piacon ezért jelentősen magasabb kamatot kapnának. Ráadásul az EKB kondíciói kevésbé vonzóak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.